« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
ZBOGOM SVINJCU

Odlični trikovi koji pomažu u pospremanju

Odlični savjeti kako bez puno muke uvesti red unutar vlastita četiri zida

Kako imati ovakav ormar?
Više o

čišćenje

,

pospremanje

,

savjeti trikovi

,

čišćenje stana

Sklonost pretrpavanja svakog kutka kuće ili stana osobina je s kojom se nose gotovo svi stanovnici planeta Zemlje. Problemi nastaju kad slobodnih mjesta za odlaganje polako ali sigurno nestaje, a nove stvari nastave stizati u dom.

Svatko se prije ili kasnije mora suočiti s činjenicom da bez pospremanja uskoro neće imati gdje hodati pa slijedi težak proces rastajanja od dijela prikupljenih stvari unatoč spoznaji da već godinama samo skupljaju prašinu.

Naviku gomilanja nepotrebnih predmeta psiholozi objašnjavaju genetskim nasljedstvom. Naime, prije više desetljeća, dobra su uglavnom bila nedostupna širim masama pa je svaki hrđavi čavao brižno spreman u ladicu, a odjeća se čuvala za unuke i praunuke.

Uz nekoliko korisnih savjeta, bacanje beskorisnih predmeta koji oduzimaju dragocjeno mjesto u domu pretvara se u moguću misiju. Pritom se beskorisnima smatraju stvari koje nekoliko godina nisu u upotrebi, uništeni predmeti, stvari koje se spremaju samo zbog grižnje savjesti poput neželjenih poklona i svi oni predmeti koji jednostavno smetaju u kući.

Metoda magičnih pitanja

Za svaki predmet koji je na rubu izbacivanja potrebno je samome sebi postaviti tri pitanja: 1. treba li mi?, 2. čemu koristi?, 3. usrećuje li me? Predmet nepovratno pripada u koš za smeće ako je barem jedan odgovor negativan.

Metoda kutija

Tri kutije potrebno je označiti natpisima: 1. smeće, 2. upotrebljivo, 3. blago. Svi predmeti koji završe u prvoj kutiji odmah lete iz kuće, dok se oni u trećoj spremaju jer imaju visoku emocionalnu vrijednost. Stvari iz druge kutije mogu se pokloniti dalje, a ukoliko u kutiji ostanu još jednu godinu spremni su za bacanje.

Imajte na umu:Savršenstvu ne treba težiti. Stopostotni red nije moguć.

Ne treba čekati "pravi" dan za pospremanje jer neće doći. Počnite sada.

Postavite si manje ciljeve - jedan dan kuhinju, drugi dnevnu sobu,...

Uvedite rutinu - svaki vikend se riješite starog papira.

Za svaki novi predmet koji unosite u dom izbacite jedan stari.

Zabranite si odlaganje predmeta na osjetljivim mjestima u kući (iza vrata, pod,...)


08.12.2011. 19:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh