« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
gotovo je

Trijumfalna pobjeda Obame

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

John McCain

,

američki predsjednički izbori

,

obama predsjednik

Kako se očekivalo i proricalo već danima, Barack Obama novi je predsjednik SAD.

Pred 125 tisuća ljudi u čikaškom Grant parku Obama je izjavio da je put pred njim dug, a uspon vrlo strm, i da možda neće stići do vrha za godinu dana ili čak tijekom jednog mandata. Dodao je da još nikad nije imao više nade nego noćas da će stići do cilja, i to zajedno s američkim narodom.

Nije zaboravio odmah zahvaliti svom suparniku, Johnu McCainu na sjajnoj borbi koju su vodili tijekom kampanje, i poručio je da se veseli suradnji s njim i njegovom zamjenicom Sarah Palin na teškim zadacima koji stoje pred njim.

Istovremeno, u Phoenixu je McCain čestitao Obami pred okupljenom masom na pobjedi i pozvao sve Amerikance da mu se pridruže u tome. Rekao je da je bio kandidat za najvišu poziciju u zemlju koju toliko voli, no da nakon ove noći ostaje i dalje njen sluga.

Odmah nakon objava preliminarnih rezultata za većinu saveznih država postalo je jasno da Obama preuzima Ovalni ured, jer trenutne procjene govore da je prikupio 338 elektorskih glasova nasuprot McCainovih 156, pobijedivši u većini ključnih država poput Ohia i Kalifornije.

Već tijekom noći počele su stizati čestitke iz cijelog svijeta, među prvima od francuskog predsjednika Sarkozyja i predsjednika Europke komisije Barrosa. Pobjednika je nazvao i predsjednik na odlasku George Bush i pozvao ga da dođe u Bijelu kuću što je prije moguće, čestitavši mu na pobjedi.

Javila se i gubitnica izbora za demokratskog kandidata, bivša prva dama Hillary Clinton rekavši da je kampanja bila duga i teško, no rezultati su pokazali da je vrijedila.

Njena je poruka javnosti da će Amerika pod vodstvom Baracka Obame, potpredsjednika Joa Bidena i demokratske većine u Kongresu zacrtati put izgradnje novog gospodarstva i vratiti premoć u svijetu. (metro-portal)

Biografija Baracka Obame

05.11.2008. 06:07:40
    

Vezana galerija
Vezana tema na forumu
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh