« Glazba
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec

Tricky na Nokia stageu

Jako trip-hop ime na T-mobile INmusic festivalu

Fotografija vijesti
Više o

Nokia stage

,

T-mobile INmusic festival

,

Tricky

Britanski glazbenik i producent Adrian Thaws, svijetu bolje poznat kao Tricky, još je jedno iznenađenje ovogodišnjeg T-Mobile INmusic festivala, a nastupit će uz već poznata imena na Nokia stageu!

Tricky je danas sinonim za trip-hop, a svoju karijeru započinje početkom devedesetih kao član bristolske rap skupine The Wild Bunch, koja kasnije prerasta u Massive Attack. Tricky surađuje s Massive Attack-om na njihovom hvaljenom albumu prvijencu „Blue Lines", kao i na njihovom drugom uratku „Protection". U to vrijeme upoznaje Martinu Topley Bird, s kojom snima svoj prvi singl i ostvaruje buduću uspješnu suradnju.

Samostalnu karijeru Tricky započinje s debitantskim singlom „Aftermath" i megauspješnim albumom „Maxinquaye". Trickyjev album prvijenac „Maxinquaye" kojeg izdaje 1995. godine biva izvrsno prihvaćen i od kritike i publike te zasjeda visoko na britanske top liste i donosi mu međunarodni uspjeh. „Maxinquaye" New Musical Express proglašava albumom godine, a dobiva i nominaciju za Mercury Prize. Uslijedile su suradnje s mnogim glazbenicima i remiksevi za Björk, Luscious Jackson, Whale i druge. Već sljedeće godine Tricky izdaje album „Nearly God" na kojem ostvaruje suradnju s glazbenim imenima poput Terry Hall, Björk, Alison Moyet i Neneh Cherry, a poput prethodnog, i ovaj Trickyjev uradak kritičari naveliko hvale.

Sljedeći studijski album, pod nazivom „Pre-Millennium Tension" izdaje 1996., a uslijedili su „Angels With Dirty Faces" 1998. i „Juxtapose" 1999., na kojem se uz Trickyja pojavljuju DJ Muggs i producent Grease. 2001. godine izdaje EP „Mission Accomplished", te studijski album „BlowBack" na kojem surađuje s Edom Kowalczykom (Live), Anthonyjem Kiedisom i Johnom Fruscianteom (Red Hot Chili Peppers), Hawkman, te Cyndi Lauper.

„A Ruff Guide" prva je kompilacija njegovih najboljih hitova, a sadrži 17 pjesama koje su označile Trickyjevu karijeru. Kompilacija je izdana 2002., a osim „Aftermath" ponudila je hitove poput „Broken Homes", „Poems", „Pumpkin", „Tricky Kid", „For Real", „Ponderosa"....

Nakon albuma „Vulnerable" i „Back to Mine" iz 2003., Tricky se upečatljivo vraća na scenu 2008. s albumom „Knowle West Boy". Što su kritike rekle o njegovom posljednjem albumu pročitajte u nastavku:

Tricky is back with his best album in at least a decade.

- Uncut

"Knowle West Boy" shows that regardless of era, Tricky does his thing and does it well.

- Billboard

It is a very strong, accessible set that puts his renewed creativity on display in a blur of sound and color.

- All Music Guide

„Knowle West Boy" marks a long-overdue return to form from one of the founding fathers of trip-hop.

- Boston Globe

Diskografija / albumi:

1995. Maxinquaye

1996. Nearly God

1996. Pre-Millennium Tension

1998. Angels with Dirty Faces

1999. Juxtapose (with DJ Muggs and Grease)

2001. Blowback

2003 Vulnerable

20.05.2009. 10:07:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh