« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
SAVJETI

Tri zamjene za kravlje mlijeko

Između mnogih vrsta mlijeka, odnosno napitaka koje imamo u ponudi u trgovinama zdrave hrane, koje je najbolje?

Što kad imate problema s mlijekom
Što kad imate problema s mlijekom (Arhiva)
Više o

mlijeko

,

bademovo mlijeko

,

sojino mlijeko

,

zobeno mlijeko

Mlijeko nam je glavni napitak kad smo mali, no u kasnijim godinama nerijetko se prestaje piti ovaj zdrav napitak, a glavni razlog su intolerancija na laktozu ili alergija na proteine u kravljem mlijeku.

No, između mnogih vrsta mlijeka, odnosno napitaka koje imamo u ponudi u trgovinama zdrave hrane, koje je najbolje?

Bademovo mlijeko - najviše se konzumira, i to s dobrim razlogom. Znanstveno je dokazano da je odlična zamjena kravljem mlijeku za osobe koje ga iz određenih zdravstvenih razloga ne mogu piti. U usporedbi s kravljim mlijekom, bademovo ima manje zasićenih i više nezasićenih masnoća. Zdrave masnoće u bademovom mlijeku pomažu pri mršavljenju. No, sobzirom da sadrži malo kalorija i proteina, nije preporučljivo za djecu jer su u razvoju.

Sojino mlijeko - najčešća je zamjena za kravlje, a mogu ga piti i osobe alergične na gluten. U usporedbi s drugim biljnim napicima, ima najviše proteina. Trebamo biti svjesni da ni jedno od biljnih mlijeka nije potpuna zamjena za kravlje mlijeko jer ono obiluje aminoksielinama koje tijelo tijelo ne proizvodi već ih može dobiti samo iz hrane.

Zobeno mlijeko - ima blagi, slatkasti okus, vrlo je kremasto i odlično se slaže s pahuljicama, u desertima, ali i kao samostalni napitak. Zobeno lijeko ne smiju piti ljudi koji su alergični na gluten ili imaju celijakiju. Ova vrsta biljnog mlijeka ima najviše kalorija i ugljikohidrata.

16.06.2019. 11:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh