« Život
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
WOW!

Tri tehnike za vladanje svojim snovima

Moguće je ovladati snovima, odnosno odabrati što ćemo sanjati, tvrde australski znanstvenici i otkrivaju tri tehnike koje će vam pomoći da sanjate po želji

Sanjajte što želite
Sanjajte što želite (Arhiva)
Više o

snovi

,

tehnike

,

lucidno sanjanje

Snovi nas često muče, nekad su i takvi da se ne želimo probuditi, a ako vam je dosta neizvjesnosti kad idete na počinak, australski znanstvenici tvrde da je moguće ovladati snovima i predlažu tri tehnike pomoću kojih ćete sanjati - ono što želite!

U eksperimentu je sudjelovalo 169 dobrovoljaca od kojih je svaki dobio upitnik i dnevnik u koji je trebao zapisivati što je sanjao. Prvi tjedan spavali su kao i obično. Idućeg tjedna trebali su primjeniti jednu od tri tehnike lucidnog sanjanja.

Prva tehnika, odnosno vježba sastoji se u tome da ispitanici više puta dnevno provjere, odnosno posvijeste stvarnost oko sebe te si potvrde da su u budnom stanju, kako bi postigli svjesnost o tome jesu li budni ili sanjaju.

Druga tehnika zahtijevala je da se ispitanici nakon pet sati sna nakratko probude i potom opet zaspu, ne bi li se što prije vratili u REM fazu - fazu sna u kojoj su snovi najvjerojatniji. 

Treća je tzv. MILD tehnika (mnemička indukcija lucidnih snova) koja također traži da se ispitanici nakon pet sati probude nakratko, no prije što ponovno zaspu da ponavljaju: "Kada idući put budem sanjao/sanjala, mislit ću o tome što sanjam". 

U prvom tjednu, prije primjena ovih tehnika, samo je osam posto ispitanika imalo lucidne snove, a nakon drugog tjedna većina ispitanika imala je lucidne snove, najviše ih je bilo iz skupine koja je koristila MILD tehniku. Udio svjesnog sanjanja kod njih je porastao za 48 posto. 

"Lucidno sanjanje pomaže kod psihičkih poremećaja, ali pomaže i u poboljšanju fizičkih sposobnosti", izjavio je autor studije dr. Denholm Aspy.

Ako ipak i dalje želite sanjati ono što vam servira vaša podsvijest, naša Sanjarica, sanovnik, tumač snova pomoći će vam da shvatite što je to značilo.

27.10.2017. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh