« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
ZELENO

Tri stvari koje biste mogli napraviti u vrtu za spas planeta

Ne možemo svi biti tako predani i potpuno izmijeniti svakodnevni način života, no čak i male promjene mogu pridonijeti ublažavanju klimatskih promjena

Čuvajmo Zemlju!
Čuvajmo Zemlju! (Arhiva)
Više o

klimatske promjene

,

vrt

,

Greta Thunberg

Greta Thunberg pokazala je da svatko može učiniti nešto za spas klime. Naravno, ne možemo svi biti tako predani kao mlada švedska aktivistica i potpuno izmijeniti svakodnevni način života, no čak i male promjene mogu pridonijeti ublažavanju klimatskih promjena.

Možemo početi od vlastitog vrta. 

Evo triju zelenih novogodišnjih odluka za vlasnike vrtova:

Kupujte zemlju bez treseta - velika količina ugljičnog dioksida zadržava u tresetu, organskom sedimentu koji nastaje taloženjem organskih ostataka u močvarama. Ako se izlučuje CO2 oslobađa se plin štetan za klimu, a povrh toga močvara se uništava, a važno je stanište mnogih životinja. No sve je više alternativa tresetu, koji se obično temelji na kompostu, humusu nastalom od kore drveta i na drvenim vlaknima. Pri sljedećoj kupnji zemlje, pokušajte zatražiti zemlju bez treseta.

Pomozite životinjama sadnjom različitih biljaka - "Raznolikost je šansa za preživljavanje", kaže Marja Rottleb, savjetnica u Njemačkoj udruzi za zaštitu prirode i biološke raznolikosti (Nabu). Imate li u vrtu puno različitih biljnih vrsta, privući ćete i više životinjskih vrsta te im pomoći u preživljavanju i obratno. U protivnom životinje neće pronaći dovoljno hrane, a biljke se neće moći razmnožavati. Umjesto da vam okućnicu čini samo travnjak, postavite gredice s raznim biljkama. One, uz drveće i grmlje, sadrže vrijedne zalihe CO2 te pružaju i hranu i stanište životinjama. Birajte autohtone biljke, po mogućnosti divlje vrste, preporučuje Rottleb te pojašnjava da insekti najčešće ne uspijevaju doći do nektara na cvijeću s gustim laticama. Dodaje da ponekad visoko kultivirane biljke ni ne proizvode pelud i nektar. Takve su primjerice hortenzija, forzicija i geranij.

Posadite voćku kako biste smanjili emisiju CO2 - drveće veže ugljični dioksid, osobito kad se pobrinete da se drvo kasnije iskoristi kao građevinski materijal i da lišće istruli na tlu. Sadnja stabala koja brzo rastu posebno je prikladna, a korisno je zasaditi i stablo s puno lišća, savjetuje Helmut Selders, predsjednik Udruge njemačkih rasadnika. Preporučuje sadnju voćaka, jer mnogi vrtovi nemaju dovoljno prostora za velike hrastove ili bukve. No pritom treba voditi računa o pogodnom tlu i o količini svjetlosti. Ako nemate dovoljno mjesta za sadnju stabla, možete posaditi "šarenu živicu". "Koristite trešnjev lovor ili drvo života, a možete i razne cvjetnice", kaže Selders.

20.12.2019. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh