« Život
objavljeno prije 3 mjeseca i 23 dana
A JEL'?

Tri od pet Hrvata misli štediti na Uskrsu

Da planiraju štedjeti izjasnilo se 59% grana, a istodobno je znatno porastao broj građana koji će za blagdanski stol izdvojiti velike iznose

Ehhh, da...
Ehhh, da... (Arhiva)
Više o

štednja

,

Uskrs

Uskrsna tradicija u našim krajevima sa sobom nosi i jednu sasvim posebnu gastronomsku kulisu ispletenu iz tradicije i običaja te se ovisno o regiji tada rade lokalni, specifični specijaliteti, dok su s druge strane neki proizvodi svima zajednički. Provjerili smo stoga što su naši potrošači rekli ove godine, kakvi su im stavovi, što će se najviše kupovati i kako će se obilježiti ovo blagdansko vrijeme.

U usporedbi s prošlom godinom tek je nešto manje onih koji planiraju raditi tradicionalni uskrsni doručak ili ručak. Naime, sada to planira 78 posto građana, dok ih je lani bilo 80 posto. Nije to neka razlika, ali vrijedi spomena.

Nadalje, uvijek je važno pitanje mjesta odakle će se građani opskrbiti namirnicama za Uskrs pa je tako i ove godine najveći dio kao svoj prvi izbor naveo hipermarkete i velike trgovine, gdje će kupovati dvije trećine njih (66%), što je za 6% više nego lani. Iz domaće, vlastite proizvodnje opskrbit će se 17% građana, jednako kao i prošle godine, a malo su pali supermarketi i male prodavaonice gdje će ove godine kupovati 8% građana ili 2% manje nego lani, a jednako toliko ih planira opskrbu obaviti na tržnici samo što je ovdje riječ o značajnijih 4% pada (lani je na tržnici kupovalo 12% građana).

Sada dolazimo do spomenutih svima zajedničkih proizvoda po kojima se Uskrs poznaje pa će tako 93% građana na svom uskrsnom stolu imati kuhana jaja (lani je to bilo 97%), a slijede mladi luk s 83% (-1%) i kuhana šunka s 80% (-4%). Nema tu nekih značajnih odstupanja pa ćemo dalje navesti samo udjele ostvarene u ovogodišnjem istraživanju: hren ima 56%, rotkvica 45%, pinca ili sirnica 34%, orehnjača 29%, pečena svinjetina 24%, pogača i pečena janjetina imaju po 18%, šunka u kruhu 16%, purica s mlincima 15% i sarma na kraju 13%.

Kada je riječ o tome planiraju li štedjeti pri kupnji namirnica za ovogodišnji Uskrs nije bilo nekih promjena u odnosu na lani jer na ovo pitanje potvrdno odgovara tri od pet građana. Naime, ove godine udio onih koji planiraju štedjeti iznosio je 59%, a lani 60%.

Pritom će ususret Uskrsu najveći broj građana, njih 16%, za kupnju namirnica izdvojiti od 50-70 eura, dok je to lani bilo ipak nešto većih 20% građana. Za razliku od toga, za nemalih 5% porastao je i broj građana koji planiraju izdvojiti znatno veći iznos, od 80-130 eura, kojih ove godine ima također 16%. Potom slijede iznosi od 30-40 eura i 40-50 eura koje će izdvojiti po 14% građana, a njih 11% planira potrošiti nešto više od toga, odnosno od 70-80 eura. 

22.03.2024. 15:01:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh