« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 5 mjeseci
ZAPAMTITE!

Tri namirnice koje se nikad ne podgrijavaju

Visokorizične namirnice koje to postaju podgrijavanjem su i termički obrađene školjke, mliječni proizvodi i jela napravljena s mlijekom, sirom

Jaja se ne podgrijavaju
Jaja se ne podgrijavaju (Arhiva)
Više o

hrana

,

podgrijavanje

Podgrijavanje namirnica nije uvijek izraz lijenosti - mnogi jednostavno moraju štedjeti i jesti ostatke od ručka ili pripremiti obrok za drugi dan, no postoje neke namirnice koje stvarno ne bismo trebali podgrijavati.

Naime, postoje namirnice koje su rizične za podgrijavanje jer ponovnom termičkom obradom gube enzime i nutritivna svojstva.

Gljive - nikad ih ne smijemo podgrijavati na temperaturi višoj od 70 stupnjeva jer se tada razvijaju neki spojevi koji mogu biti i otrovni.

Jaja - namirnica koju u pravilu jedemo odmah pripremljenu, ali dobro je znati, ako dođete u napast podgrijati je, da to ipak ne učinite. Jaja su odličan izvor proteina, a oni se ponovnim zagrijavanjem uništavaju.

Krumpir - ponovnim zagrijavanjem gubi nutritivna svojstva, a ako odstoji na njemu se mogu razviti i bakterije Clostridium botulinum koje uzrokuju botulizam, rijetko, po život opasno otrovanje.

Uz navedene, visokorizične namirnice koje to postaju podgrijavanjem su i termički obrađene školjke, mliječni proizvodi i jela napravljena s mlijekom, sirom

05.12.2019. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh