« Svijet
objavljeno prije 14 godina
UNOSAN BIZNIS

Trgovci ljudima u Europi godišnje zarade 2,5 milijarde eura

Moderno ropstvo u Europi donosi velik profit - trgovci ljudima zarađuju ogroman novac tjerajući ljude na prostituciju i prisilan rad

trgovina ljudima
trgovina ljudima (Shutterstock)
Više o

prostitucija

,

UNODC

,

trgovina ljudima

,

hoodia dijeta

,

dijeta za ravan trbuh

UN-ova agencija za narkotike i kriminal (UNODC) objavila je da trgovci ljudima godišnje u Europi zarade čak 2,5 milijarde eura baveći se tim modernim oblikom ropstva čiji broj žrtava svake godine raste za 50 posto.

UNODC procjenjuje da organizirane bande trenutačno kontroliraju 140.000 ljudi. Mnoge su žrtve iz siromašne istočne Europe, Afrike i Latinske Amerike namamljene obećanjem boljeg posla i života.

"Europljani vjeruju da je ropstvo ukinuto prije nekoliko stoljeća. No, pogledajte oko sebe, robovi su oko nas", rekao je izvršni direktor UNODC-a Antonio Maria Costa u priopćenju uz izvješće.

Po njegovim riječima, jedan od najvećih problema jest što su vlade industrijaliziranih zemalja tek nedavno donijele stroge zakone protiv trgovine ljudima.

>> "Moderno ropstvo" zahvatilo je i Hrvatsku

"Tek je nedavno priznato postojanje toga jako starog problema", istaknuo je Costa dodajući da su uhićenja i osude trgovaca ljudima dosta rijetke te da bi ih "mogao nabrojiti na prste jedne ruke".

UNODC procjenjuje da je nekoliko milijuna ljudi diljem svijeta postalo žrtvama trgovaca ljudima koji ih tjeraju na prostituciju i rad. Ta agencija navodi da 51 posto žrtava u Europi dolazi iz balkanskih zemalja ili s područja bivšega SSSR-a, 13 posto iz Latinske Amerike, sedam posto iz središnje Europe i pet posto iz Afrike. (hina/metro-portal)

29.06.2010. 20:15:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh