« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
SUPERHRANA

Trešnje su najzdravije voće

Trešnje sadrže malo kalorija, nemaju masnoće, a imaju veliki udio vode, stoga se preporučuju svima koji žele skinuti kilograme

Trešnje su prava superhrana
Trešnje su prava superhrana (Arhiva)
Više o

trešnja

,

superhrana

,

polifenoli

,

antocijanin

Superhrana je već prilično otrcan izraz koji se neselektivno dodjeljuje plodovima raznih egzotičnih biljki iz udaljenih zemalja, no mi u ovim krajevima imamo sreće jer je pravo supervoće nadohvat ruke - trešnje.

Naime, istraživanje britanskog časopisa Nutrition otkrilo je da sok od trešnje može pomoći smanjenju krvnog tlaka zbog visokog sadržaja polifenola. Uz to, pokazalo se da sok od trešnje pomaže pri oporavku i vraćanju funkcija mišića nakon naporne vježbe.

Trešnje izbacuju vodu iz organizma i na taj način rasterećuju srce i krvotok , te aktiviraju jetru i bubrege. Također, plodovi trešnje bogati su luteinom, zeaxantinom i beta-karotenom - spojevima koji su poznati čistači slobodnih radikala, potvrđenih uzročnika raka. Zbog svojih snažnih antikancerogenih učinaka trešnje značajno doprinose prevenciji raka.

Nadalje, trešnje su se pokazale kao dobar saveznik za mršavljenje. Naime, one sadrže malo kalorija, nemaju masnoće, a imaju veliki udio vode, stoga se preporučuju svima koji žele skinuti kilograme.

Sadrže i antocijanine koji jačaju vezivno tkivo, te sprečavaju nastanak bora. Antocijanini uništavaju štetne enzime koji kožu čine starom i naboranom i sprječavaju nastanak celulita. Istraživači sa Sveučilišta Michigan tvrde kako antocijanini iz trešanja mogu smanjiti količinu masnih naslaga na trbuhu.

Trešnje, također, potiču proizvodnju kolagena,  proteina ključnog za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva. Trešnje su dobre za sve one koji se žele riješiti suhe kože, kao i za one koji se žele riješiti podočnjaka

Sve u svemu, čim stignu na tržnice - navalite bez srama!

12.05.2018. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh