« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 2 mjeseca
MICEKI...

Psi stvarno obožavaju pomagati ljudima

Za mentalno zdravlje i opću dobrobit korisno je biti u društvu kućnog ljubimca, ali nismo znali idemo li predaleko kada ih sa sobom vodimo do bolesničke postelje - odgovor je čvrsto NE

Psima je pomaganje - čista sreća
Psima je pomaganje - čista sreća (Pexels)
Više o

psi

,

pomaganje

,

terapijski psi

Svaki će vam vlasnik psa reći da bez njega/nje više ne može, jer takva količina odanosti i ljubavi jednostavno zarobi čovjeka. Primjerice, kada su vremena teška, a zdravlje nije najbolje, za popravak raspoloženja često nema ništa bolje od vlažne njuškice veselog štenca.

Upravo iz tog razloga terapijski psi učestala su pojava u bolnicama i školama, ali mi automatski pretpostavljamo da njima ne smeta to što nam daju emotivnu podršku.  Ako je netko oko toga brinuo, može biti miran. Nova znanstvena studija pokazala je da psi to obožavaju. 

Ranija su istraživanja pokazala da je za mentalno zdravlje i opću dobrobit korisno biti u društvu kućnog ljubimca, ali nismo znali idemo li predaleko kada ih sa sobom vodimo do bolesničke postelje.

Organizacija za zaštitu životinja American Humane provela je istraživanje o tome i pokazalo se da terapijski psi ne pokazuju znakove stresa pri izvršavanju svojih zadaća

Ova studija je jedinstvena po tome što je provedena na više mjesta. Bilo smo u pet bolnica diljem SAD-a, posjetili više od stotinu pacijenata s 26 pasa, kazala je glavna autorica studije Linda Lombardi za National Geographic.

S obzirom na to da psi nisu vični ispunjavanju upitnika, njihova slina testirana je na kortizol, hormon stresa i u ljudi i u životinja. Uzorci dobiveni tijekom aktivnosti s djecom oboljelom od raka uspoređivali su se uzorcima pseće sline kada su bili kod kuće.

Istodobno su stručnjaci proučavali i druge pokazatelje nelagode kod pasa, poput lizanja vlastite njuške ili cviljenja. Rezultati su bili kristalno jasni. Pokazalo se da su psi savršeno sretni dok prave društvo pacijentima

12.05.2018. 13:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh