« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 1 mjesec
NE ŽELE ZNATI?

Trećina osječkih roditelja ne želi da im djecu testiraju na drogu

Malo je srednjoškolaca bilo pozitivno na test, ali tvrde organizatori da je to zato što baš djeca iz rizične skupine nisu testirana

Fotografija vijesti
Više o

droga

,

testiranje na droge

,

Marija Kribl

Roditelji koji su odbili testiranje, a radi se o njih više od 4000 ili imaju veliko povjerenje u svoju djecu ili ne žele znati, moglo bi se zaključiti nakon polovičnog uspjeha poziva na testiranje u osječkim srednjim školama. 

Naime, po riječima voditeljice toga centra Marije Kribl, od 12.317 maloljetnih učenika srednjih škola suglasnost je potpisalo samo 7996 roditelja, a testiranje je provedeno na 2212 učenika prenosi Hina. 

Rezultati se još obrađuju no može se reći, istaknula je Kribl, da nije bilo mnogo srednjoškolaca koji su bili pozitivni na test.

To ne znači da rezultati ne bi mogli biti drukčiji jer, dodala je, "sigurni smo da upravo djeca iz rizičnih skupina nisu testirana".

Smatra da je je prava šteta što roditelji ne koriste mogućnost da na vrijeme otkriju imaju li im djeca problema s drogom. Napomenula je da su neki od roditelja istaknuli da "ne žele svojoj djeci ugroziti budućnost", što je, istaknula je , potpuno neprihvatljivo stajalište jer su podatci tajni, a čak ni škole ne znaju o kojoj se djeci radi jer dobiju samo zbirne podatke.

"Izuzetno je važno otkriti u ranoj fazi ovisnost kod djece jer nikada se ne zna što slijedi poslije prvih iskustava", istaknula je. Podsjetila je da je Osijek bio prvi grad u Hrvatskoj u kojemu je prije šest godina počelo testiranje učenika na drogu uz suglasnost roditelja i to u privatnoj gimnaziji "Gaudeamus".

Potom je testiranje počelo i u Medicinskoj školi te se nastavilo organizirano i sveobuhvatno u organizaciji Centra za prevenciju. Premda je ovogodišnje testiranje najobuhvatnije i izuzetno važno, Kribl smatram da se sljedeće školske godine i škole moraju angažiranije uključiti u provedbu testiranja te roditeljima objašnjavati važnost toga postupka. Ocijenila je da je loše što su u nekim školama djeci davali u ruke obrasce na koje su se trebali potpisati roditelja, od kojih većinu nisu dobili roditelji.

Centar za prevenciju ovisnosti Osijek djeluje već 11. godinu i kroz njega je do sada "prošlo" 1400 osoba. Voditeljica Marija Kribl ističe da zabrinjava to što se u posljednje vrijeme kao novi ovisnici javljaju osobe koje primjerice koriste metazon ili neki drugi supsitucijski preparat koji se uvodi kao terapijski u fazi odvikavanja.

07.06.2011. 16:18:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh