« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
KRITIČNA SITUACIJA

Treći po veličini australski grad potpuno poplavljen

Vodene bujice probile su nasipe i preplavile Brisbane, a ugroženo stanovništvo napustilo je predgrađa najviše pogođena poplavom i spas potražilo na uzvisinama

Brisbane se sprema na poplave kakve se vide jednom u stoljeću
Brisbane se sprema na poplave kakve se vide jednom u stoljeću (Shutterstock)
Više o

Austrija

,

poplave

,

Brisbane

U Brisbaneu, gradu s dva milijuna žitelja, izravno je ugroženo 20 tisuća domaćinstava, po riječima gradonačelnika Campbella Newmana, prenosi Hina. Tisuće stanovnika napustile su svoje domove i sklonile se kod bližnjih, prijatelja i poznanika, te u uspostavljenim evakuacijskim centrima. Broj ugroženih stalno se revidira, i to na gore, rekao je Newman.

"Spremamo se na poplave kakve se vide jednom u stoljeću", upozorila je Anna Bligh, premijerka savezne države Queenslanda, čiji je Brisbane glavni grad. "Očekujemo ogromne količine vode koje će poplaviti tisuće domova", naglasila je ona.

Australska premijerka Julia Gillard pozvala je građane da pripaze na najslabije. "Ako ima netko u vašoj ulici za koga ste zabirnuti, možda starija osoba koju niste vidjeli neko vrijeme, pokucajte joj na vrata i uvjerite se da je sve u redu", zatražila je ona.

Vrhunac poplave u Brisbaneu očekuje se sutra. Središte grada podsjeća na grad duhova, javljaju agencije. Poslovni prostori su potpuno prazni, ulice opustjele, a čuju se sirene koje stanovnike upozoravaju na opasnost.

Iako se savezna država Queensland već tjednima bori s poplavama, koje su zahvatile područje veće od Njemačke i Francuske zajedno i nanijele štetu koja se mjeri u milijardama dolara, kriza je eksalirala u ponedjeljak kada je ogromni vodeni val, izazvan novim obilnim kišama, poharao grad Toowoombu. Tada je poginulo 12 ljudi, a broj nestalih se popeo na 90. Ukupno je više od 20 ljudi poginulo u poplavama od njihova početka.

Grad Ipswich, zapadno od Brisbanea, u kojem živi 15 tisuća stanovnika u srijedu je potpuno pod vodom, u situaciji koju mediji opisuju kao "potpuni kaos". Pod vodom je tri tisuće domaćinstava, poslovnih prostora i imanja.

12.01.2011. 09:51:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh