« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine
MLJAC?

Trebate li piti mlijeko?

Iako mlijeko sadrži puno hranjivih sastojaka, ispijanje ovog napitka može imati i neke negativne posljedice

Pijete li ga?
Pijete li ga? (Arhiva)
Više o

djeca

,

mlijeko

,

odrasli

,

domaće mlijeko

Mlijeko je izuzetno hranjivo i važno je za rast i razvoj beba i djece. Ono je glavni sastojak maslaca, sira, jogurta i drugih namirnica pa svi gotovo svakodnevno konzumiramo mlijeko u nekom obliku.

Evo što se događa s vašim tijelom ako svakodnevno pijete mlijeko.

Mlijeko je dobro za kosti - mlijeko je bogato kalcijem, kalijem, fosforu i vitaminom K2. Kalcij je neophodan za rast i razvoj kostiju, pa stoga redovito konzumacija mlijeka održava kosti zdravima. Osim toga, mlijeko može pomoći u prevenciji bolesti kostiju poput osteoporoze i prijeloma. Uz to, ovaj napitak je i dobar izvor bjelančevina koje su također nužne za zdravlje kostiju.

Može izazvati kožne probleme - mlijeko može uzrokovati pojavu aknu. Studija iz 2016. godine pokazala je da tinejdžeri koji se bore s aknama piju veće količine mlijeka. Ovaj napitak ima i protuupalna svojstva što je povezano i s nekim drugim kožnim oboljenjima poput ekcemima.

Pomaže u mršavljenju - proteini u mlijeku pomažu u regulaciji hormona, a uz to vas drže sitima dulje vrijeme. Ispijanje mlijeka povećava razinu hormona koji smanjuju apetit, dok istovremeno smanjuje razinu hormona gladi. Kalcij i vitamin D koji su prisutni u mlijeku pomažu u sagorijevanju kalorija, a samim tim i u mršavljenju ili održavanju trenutne kilaže.

Sprječava bolesti - mlijeko može pomoći u prevenciji određenih zdravstvenih stanja kao što su pretilost, visoki krvni tlak i rak. Analiza koji su proveli znanstvenici s različitih europskih i američkih sveučilišta pokazao je da je čak i umjerena konzumacija mlijeka i ostalih mliječnih proizvoda povezana s manjim rizikom od raka debelog crijeva i mokraćnog mjehura. Mlijeko je bogato kalcijem, kalijem i magnezijem, a ovi minerali pomažu u održavanju zdrave razine krvnog tlaka.

Uzrokuje probavne probleme - mlijeko može uzrokovati mnoge probavne probleme poput plinova, nadutosti, proljeva ili zatvora. Ovi problemi nastaju zbog prerađivanja mlijeka što dovodi do neravnoteže između dobrih i loših crijevnih bakterija. Nadalje, probavni problemi javljaju se i kod osoba koje ne podnose laktozu.

Iako je mlijeko izuzetno zdrav napitak, ne treba pretjerivati s unosom, piše Times of India. No, umjerena konzumacija svakako će vam pomoći da u organizam unesete hranjive sastojke koje mlijeko sadrži.

23.03.2021. 10:45:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    23.03.2021. 17:53
    ja 2 puta na dan
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh