« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina
HE HE

Trebamo li stvarno probiotike?

Probiotici nemaju nikakva učinka na zdravlje odraslih, navodi se u novoj danskoj studiji koja je pobila sve dosadašnje navode i mitove

Probiotici su običan - mit?
Probiotici su običan - mit? (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

probiotici

,

crijevna flora

Probiotici su uvijek prvi na listi "zdravih" namirnica koje biste trebali uključiti u svoju prehranu, no rezultati novog istraživanja takvim teorijama ne daju za pravo.

Znanstvenici Centra za osnovna metabolička istraživanja pri sveučilištu u Kopenhagenu testirali su sedam probiotskih proizvoda i ustanovili da oni ni na koji način ne mijenju crijevnu mikrofloru.

U samo jednoj studiji znanstvenici su otkrili promjene u ljudi koji su koristili probiotske nadomjestke, ali je ta promjena bila jedva zamjetna i ne može se sa sigurnošću pripisati probioticima.

"Po našoj studiji, nema uvjerljivih dokaza učinka probiotika na crijevnu floru u zdravih odraslih osoba, iako se općoj populaciji probiotici uvelike konzumiraju", rekla je znanstvenica Nadja Buus Kristensen.

Danski stručnjaci naglašavaju kako je ipak potrebno provesti opsežniju studiju kako bi se potvrdilo njihovo istraživanje.

27.05.2016. 13:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh