« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
STRUČNJACI:

Trebamo helikoptersku prvu pomoć

Prošle su godine helikopterskim prijevozom mogla biti spašena 74 života.

(Corbis)
Više o

prometne nesreće

,

Boris Šprem

,

HAK

,

prva pomoć

,

helikopter prva pomoć

,

sigurnost u prometu

,

Ministarstvo zdravlja

,

Davor Georg Lisicin

,

Dubravko Šmigmator

Udruga za promicanje sigurnosti u prometu poručila je danas sa stručnog skupa "Sigurnost u prometu 2009. - zbrinjavanje ozlijeđenih u prometnim nesrećama" da je u Hrvatskoj nužno uspostaviti hitnu medicinsku pomoć helikopterom.

Otvorivši skup, predsjednik te udruge Boris Šprem rekao je da je to drugi stručni skup te udruge koji svojim prijedlozima želi povećati sigurnost u prometu jer, kako je dodao, "oni koji su za to zaduženi ne obavljaju svoj posao kako treba". Istaknuo je da je ta udruga zaključke s prošlog skupa o sigurnosti motociklista poslala mjerodavnim institucijama i da će nakon ljeta analizirati kako su ovlaštene državne službe reagirale na prijedloge civilnog društva.

Šprem je zamjerio Ministarstvu obrane i Ministarstvu zdravstva, koji su ključni za sustav prve pomoći helikopteriom, što na skup nisu poslali svoje predstavnike.

Savjetnik glavnog tajnika HAK-a Davor Georg Lisicin istaknuo je kako je nužno uspostaviti hitnu medicinsku pomoć helikopterom, pri čemu je rekao da je prošle godine od 664 poginule osobe u prometnim nesrećama njih 60 posto umrlo na mjestu nesreće, oko 10 posto tijekom prijevoza u medicinsku ustanovu te oko 30 posto mjesec dana nakon nesreće.

Ti se podaci, uz male razlike, ponavljaju godinama, rekao je Lisicin i istaknuo da bi hitna pomoć helikopterom spasila život oko trećine osoba ozlijeđenih nakon prometnih nesreća. Tako su prošle godine mogle biti spašene 74 osobe, dodao je. Napomenuo je da se u Hrvatskoj za spašavanje koriste vojnim helikopterima, neprimjerenima za takve zadaće.

Dubravko Šmigmator, stručnjak za helikopterski promet, predstavio je sustave hitne pomoći helikopterima u Austriji i Njemačkoj koji u tim zemljama funkcioniraju od 1970. godine. Naglasio je da te službe u tim dvjema zemljama imaju mnogo helikopterskih baza koje u pravilu pokrivaju oko 50 kilometara u promjeru te su opremljene modernim letjelicama i osposobljenim posadama.

Na skupu su sudjelovali i drugi stručnjaci za to područje, koji su također istaknuli da je potrebno uspostaviti tu službu, naročito tijekom turističke sezone. (hina/metro-portal)

06.05.2009. 15:12:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh