« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 5 mjeseci
ZANIMLJIVO :)

Trebali bi slušati ptice kako cvrkuću

Istraživači su otkrili da bi rezultati po pitanju mentalnog zdravlja sudionika u prosjeku bili bolji kada bi oni vidjeli ili čuli ptice, uključujući i one kod kojih je dijagnosticirana depresija

Slušajte ptice, dobro je za vas!
Slušajte ptice, dobro je za vas! (Arhiva)
Više o

depresija

,

mentalne bolesti

,

pjev ptica

Posjeti mjestima s bogatim ptičjim svijetom, kao što su parkovi, liječnici mogli propisati ljudima za liječenje mentalnih bolesti.

Također su rekli da rezultati naglašavaju potrebu bolje zaštite okoliša i poboljšanja bioraznolikosti u urbanim, prigradskim i ruralnim područjima kako bi se očuvala staništa ptica.

Studija, koja je objavljena u časopisu Scientific Reports, pratila je svakodnevne susrete 1.292 sudionika s pticama prošle godine putem aplikacije za pametne telefone pod nazivom Urban Mind.

Tijekom dva tjedna, sudionici iz Velike Britanije, Europe, SAD-a, Kine i Australije, su u nasumičnim intervalima bilježili kako se osjećaju, uključujući to jesu li sretni ili pod stresom, mogu li vidjeti drveće i jesu li mogli vidjeti ili čuti ptice.

Istraživači su otkrili da bi rezultati po pitanju mentalnog zdravlja sudionika u prosjeku bili bolji kada bi oni vidjeli ili čuli ptice, uključujući i one kod kojih je dijagnosticirana depresija.

Ovaj blagotvorni efekt trajao je i nakon trenutka susreta s pticama. Međutim, efekt ne bi opstao ako se sudionici nisu susreli s pticama tokom naknadne procjene njihovog raspoloženja, za koju su istraživači rekli da ukazuje na "moguću uzročno-posljedičnu vezu utjecaja života ptica na mentalno zdravlje".

"Moramo stvoriti i podržati okruženja, posebno urbana, u kojima je život ptica stalna karakteristika. Da biste imali zdravu populaciju ptica, potrebne su vam i biljke, potrebno vam je i drveće. Moramo njegovati cijeli ekosustav u našim gradovima", rekao je za Guardian Andrea Mechelli, profesor rane intervencije u mentalnom zdravlju na King's College-u.

Dodao je da je pozitivan učinak susreta s pticama na osobe s depresijom značajan jer mnoge "intervencije koje pomažu takozvanim 'zdravim ljudima' nisu djelotvorne za osobe s problemima mentalnog zdravlja".

"Znamo da vježbanje čini da se svi osjećaju bolje, ali nevjerojatno je izazovno motivirati nekoga s depresijom da vježba, dok je kontakt sa životom ptica nešto što je, možda, izvodljivo", rekao je Mechelli.

30.10.2022. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    30.10.2022. 09:43
    najbolji antistres i zv uk valova
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh