« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 8 mjeseci
SPAVANJE

Treba spavati s partnerom u krevetu

Novo istaživanje čak sugerira da bi dijeljenje kreveta s partnerom moglo imate pozitivne učinke na san i odmor

Spavajte zajedno...
Spavajte zajedno... (Arhiva)
Više o

spavanje

,

partner

Čak i kada potpuno utonemo u san, mozak je i dalje dijelom svjestan onog što se događa oko vas. Mozak regstrira hrkanje, povlačenje pokrivača i druge stvari koje se događaju oko vas, ali ne u toj mjeri da će vam se poremetiti san

Istraživanje se temelji na odgovorima na anketu i rezultatima spavanja kod više od 1000 pojedinaca iz SAD-a. Rezultati su pokazali da spavanje pored nekoga može utjecati na to koliko dobro ćemo se osjećati kad se probudimo.

U usporedbi s onima koji spavaju sami, ispitanici koji dijele krevet s partnerom izvijestili su da su bili manje umorni, brže su padali u san i spavali su dulje.

Ova grupa ispitanika također je pokazala nižu razinu depresije, anksioznosti i stresa nego ispitanici koji su spavali sami, piše Science alert.

Bolja kvaliteta sna

"Spavanje s partnerom ili suprugom može imati značajne pozitivne učinke na zdravlje; može smanjiti rizik od apneje, ozbiljnost nesanice i općenito može popraviti kvalitetu sna", kaže psihijatar Brandon Fuentes sa Sveučilišta Arizona.

Nejasno je jesu li poboljšanja mentalnog zdravlja posljedica dobrobiti zajedničkog spavanja ili općenito kvalitete romantične veze. Općenito, osobe koje su vezama pokazuju bolje fizičko i mentalno zdravlje od onih koji su slobodni.

Još jedna anketa napravljena ranije ove godine također je pokazala da će osoba brže zaspati ako dijele krevet s dugogodišnjim partnerom. Nažalost, ovakve ankete ne mogu pomoći odgonetnuti kako točno spavanje s partnerom poboljšava san. Kako bi riješili taj problem, neki istraživači su se oslanjali na pametne satove koji bilježe kretanje tijekom spavanja.

Jedna takva studija otkrila je da se kretanje noću povećava kada osoba spava pored svog partnera, sinkronizirajući se pritom s partnerom. No, samo zato što je zabilježen pokret, ne znači da je osoba spavala lošije. Bez daljnjih istraživanja još nije jednostavno utvrditi je li spavanje s partnerom bolje za vas, ili se jednostavno razlikuje od onoga kada spavate sami.

31.07.2022. 21:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh