« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 mjeseci i 3 dana
DETOX

Treba li vam stvarno detoksikacija organizma?

Što je "detoks"? To je proces pri kojemu se koriste određeni proizvodi ili metode "čišćenja organizma" i uzimaju biljni pripravci ili suplementi da bi se iz njega izbacili takozvani "toksini"... namjerno pod navodnicima, jel'...

To su, izleda, samo priče...
To su, izleda, samo priče... (Arhiva)
Više o

detoksikacija

,

organizam

Detoksikacija organizma je velika stvar, barem preme tome koliko ljudi odvajaju novaca za takve stvari... no, treba li vam stvarno detoksikacija?

Kratak odgovor je - NE. Recenzija objavljena 2022. pokazala je da detoksikacijske dijete nisu uspjele identificirati potencijalne puteve kojima se toksini uspijevaju eliminirati iz organizma niti specifične toksine koji su navodno uklonjeni iz organizma zahvaljujući određenom načinu prehrane ili konzumaciji nekih napitaka.

U istoj se recenziji ističe da su programi detoksikacije u suprotnosti s općim načelima ljudske fiziologije s obzirom na to da su i jetra i bubrezi prilično učinkoviti kada je posrijedi uklanjanje toksina iz organizma.

Prethodna recenzija iz 2015. na sličan je način ustanovila da provedene studije ne pružaju uvjerljive dokaze koji bi išli u prilog primjeni detoksikacijskih dijeta.

Detoksikacijski proizvodi ne moraju dokazati učinkovitost da bi se mogli prodavati na tržištu, a vi pritom ne znate jesu li učinkoviti ili nisu.

Stoga treba biti na oprezu i prije kupnje provjeriti proizvod, kao i oznaku na kojoj pišu sastojci.

Sve u svemu, ne bacajte lovu bezveze...

27.11.2023. 08:43:32
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    27.11.2023. 09:01
    treba bar 2 puta mjesecno
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh