« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
BESPOMOĆNA SIROČAD

Treba li sada posvojiti dijete s Haitija?

Haitijem trenutno luta nekoliko tisuća djece koja su u potresu izgubila svoje obitelji i dom

(Getty Images)
Više o

Haiti pomoć

,

posvajanje djece

Preko dva milijuna djece s Haitija hitno treba pomoć - nakon razornog potresa maloljetnici su traumatizirani, ranjeni i sami lutaju ruševinama u potrazi za hranom, vodom i svojim roditeljima.

Iako još nije poznato koliko je djece ostalo siročad, pretpostavlja se da je riječ o tragično visokom iznosu. Nekoliko tisuća potencijalnih roditelja diljem svijeta stoga se pita je upravo sad pravo vrijeme za posvajanje djeteta s Haitija?

Mnoge razvijene zemlje poput Francuske i SAD-a nedavno su liberalizirale postupak posvajanja, ali samo za male Haićane koji su još prije katastrofe bili nezbrinuti. Cilj je najprije zbrinuti tu djecu, dok je sudbina siročadi nakon potresa vrlo neizvjesna.

"Ljudi koji se sada odluče na posvajanje djeteta s Haitija vjerojatno neće uspjeti", prenosi Bild riječi Michaela Heuera, glasnogovornika njemačkog ogranka udruge za pomoć djeci "terre des hommes".

"Zaprimili smo stotinjak zahtjeva za posvajanje, dok smo prije potresa dobili tek jedan zahtjev godišnje. Međutim, ta djeca prvo trebaju skrb na licu mjesta, potrebno je utvrditi njihov identitet, potražiti rodbinu na otoku i tek onda je moguće pokrenuti postupak posvajanja", tvrdi Heuer.

Haićanske vlasti i organizacije koje su pristigle u pomoć se, naime, nadaju da će većina djece pronaći roditelje ili članove uže obitelji na otoku, koje u trenutnom kaosu nije moguće kontaktirati.

Također, udruge za posvajanje pozivaju zainteresirane roditelje na oprez od trgovaca ljudima i kriminalaca koji otimaju djecu s ulica i prodaju ih u inozemstvu. U kontakt stoga treba stupiti samo sa službenim organizacijama.

21.01.2010. 09:28:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh