« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SERGE BRAMMERTZ

Tražimo sveobuhvatnu i vjerodostojnu istragu

Glavni tužitelj Haaškog suda rekao je kako zasad nisu postignuti željeni rezultati u potrazi za vojnim dokumentima iz operacije Oluja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Oluja

,

istraga

,

Serge Brammertz

,

dokumenti

"Kao što znate, mi već neko vrijeme tražimo određeni broj vojnih dokumenata iz operacije Oluje. Mi smo u redovitom kontaktu s vlastima u Zagrebu, tražimo sveobuhvatnu i vjerodostojnu istragu o tim dokumentima, zasada željeni rezultati nisu postignuti, još uvijek tražimo te dokumente", rekao je Brammertz pred Odborom za vanjsku politiku Europskog parlamenta.

Dodao je kako pozdravlja potez premijerke Jadranke Kosor o formiranju radne skupine. "Mi čvrsto vjerujemo da ovi napori koji se sada ulažu trebaju biti nastavljeni, nadamo se pozitivnijim rezultatima ove radne skupine", naglasio je.

U uvodnom govoru eurozastupnicima rekao je da nema ništa posebno novo reći u odnosu na svoje zadnje izvješće Vijeću sigurnosti UN-a predstavljeno u prosincu.

Parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda zatražio je od Brammertza da bude konkretniji u svojoj ocjeni hrvatske suradnje, odnosno da pojasni zašto traži da se postojeća razina napora nastavi ili održi, a ne traži da se ti napori pojačaju ako misli da "Hrvatska ne čini ono što treba činiti".

"Mislite li da Hrvatska ne čini ono što treba činiti, da ne surađuje i treba pojačati napore ili postoji puna suradnja koju samo treba održati?" upitao je, dodajući: "Ako nema pune suradnje to bi na kraju značilo da Hrvatska zna gdje su dokumenti i ne pokušava ih naći, što bi bila teška ocjena, ali ako je istina, onda je istina", rekao je Swoboda.

Brammertz nije konkretno odgovorio na to pitanje, ali je govorio o dokumentima koje traži.

"Ne znam jesu li ti dokumenti uništeni ili nisu, ono što znamo jest da su oni proizvedeni, u to nema sumnje, i naši se hrvatski sugovornici slažu da je određeni broj dokumenata proizveden. Ne slažemo se oko broja tih dokumenata, ali mislim da ćete se složiti da za operaciju poput Oluje treba imati vojne karte i planove da biste je proveli. Također znamo da je određeni broj ljudi uzeo te dokumente, ono što danas ne znamo jest jesu li ti dokumenti uništeni i, ako jesu, postoji li još neka kopija", pojasnio je haaški tužitelj.

"Mi tražimo sveobuhvatnu i vjerodostojnu istragu i na tome inzistiramo. Ne očekujemo nešto nemoguće i stoga kažemo da priznajemo važnost formiranja radne skupine", rekao je Brammertz. (hina/metro-portal)

26.01.2010. 20:33:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh