« Život
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
IZAZIVA RAK

Traži se zabrana Coca-cole i Pepsija zbog kancerogenih boja

Kako će na nove dokaze reagirati kompanije Coca Cola i Pepsi treba tek vidjeti

Fotografija vijesti
Više o

coca-cola

,

umjetne boje

,

kancerogene tvari

,

recept coca cola

,

2-MI

,

4-MI

Još se nije stišala bura oko navodnog otkrića tajnog recepta Coca-cole, a ovo je piće opet na naslovnicima svjetskih medija. 

Coca-cola i Pepsi naime koriste umjetne boje koje sadrže dvije kancerogene kemikalije kaže skupina koja se bavi lobiranjem u zdravstvu The Center for Science in the Public Interest (Centar za znanost u javnom interesu) iz Washingtona. 

Umjesto karamela koji svatko može napraviti kod kuće zagrijavanjem šećera na tavi, umjetne boje koje koriste kompanije rade se miješanjem šećera s amonijakom i sulfatima pod visokim tlakom i pri visokim temperaturama. 

"Kemijska reakcija rezultira supstancama poznatima kao 2-MI i 4-MI koje se prema američkom vladinom toksikološkom programu smatraju kancerogenima za životinje te vrlo vjerojatno nisu sigurni ni za ljude". 

U istraživanjima provedenim u SAD-u dokazano je da oba kemijska spoja izazivaju rak pluća, jetre i štitne žlijezde ili leukemije kod miševa i štakora.

Istraživači na kalifornijskom sveučilištu University of California otkrili su značajno prisustvo 4-MI u pet različitih proizvoda cole.

Direktor Centra Michael F. Jacobson pozvao je američke regulatore za hranu da poduzmu akciju.

"Kancerogenom bojenju nema mjesta u namirnicama, posebno jer ima samo estetsku funkciju. 

19.02.2011. 13:48:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh