« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
KOORDINACIJA

Traži se smjena Programskog vijeća HRT-a

Koordinaciju za elektroničke medije zatražila je ostavke preostalih članova Programskog vijeća HRT-a

Hloverka Novak Srzić
Hloverka Novak Srzić (Goran Mehkek/Cropix)
Više o

HRT

,

Hloverka Novak Srzić

,

Marina Škrabalo

,

Zdenko Duka

,

Programsko vijeće

,

Programsko vijeće HRT-a

,

Sanja Modrić

,

Damir Grubiša

,

strawberry fields

Predstavnici društava redatelja i producenata, okupljenih u Koordinaciju za elektroničke medije, te HND-a zatražili su danas ostavke preostalih članova Programskog vijeća HRT-a koje, ocijenjeno je, nije sposobno donositi odluke o restrukturiranju te kuće u javnu radio-televiziju.

Nakon razrješenja Vijeća Ministarstvo kulture bi preuzelo upravljanje HRT-om, a traži se i povlačenje prijedloga zakona o smanjenju pristojbe HRT-a iz saborske procedure.

Ministarstvo bi se u tom slučaju trebalo odlučiti hoće li se prema HRT-u ponašati kao stručna ustanova ili će u predizborno vrijeme zadovoljavati različite potrebe, rekla je Marina Škrabalo, koja je uz Sanju Modrić i Damira Grubišu nedavno izašla iz Programskog vijeća.

Programsko vijeće je nesposobno

Zdenko Duka, predsjednik HND, drži da je imenovanje Hloverke Novak Srzić na mjesto direktorice, što je bio povod za ostavke u Vijeću, bila bahata i politički motivirana odluka, a možda je donesena i kako bi se u korist konkurencije napravila šteta HRT-u.

>>Domagoj Burić podnio ostavku, Hloverka nova direktorica programa

Paolo Sfeci iz HGU-a rekao je da je Vijeće političko već sedam godina, dok novinar HRT-a Nikola Kristić drži da je ono preslika stanja u državi i podjeli na lijeve i desne, "od kojih su obje strane jednako krive".

Sadašnje rukovodstvo HRT-a ne zna što je to javna televizija, niti kako do nje doći, a Programsko vijeće nije sposobno napraviti nužno restruktuiranje te kuće, smatra redatelj Vinko Brešan.

Na konferenciji za novinare, prerasloj u okrugli stol, kao moguće rješenje za zaštitu HRT-a od političkih i ekonomskih pritisaka, navedeni su još internacionalizacija problema, depolitizacija izbora članova u Vijeće te jasno određivanje kriterija po kojima oni mogu biti izabrani.(hina/metro-portal)

12.07.2010. 17:07:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh