« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
NEMA OPASNOSTI

Tragovi radioaktivnosti u Moskvi, Kan smiruje stanovništvo

Rusija je zabranila uvoz prehrambenih proizvoda iz četiriju japanskih prefektura, Fukushima i dalje kritično

Naoto Kan
Naoto Kan (Getty Images)
Više o

Naoto Kan

,

fukushima

,

radioaktivnost

Tragovi radioaktivnosti koji su otkriveni u Moskvi ne predstavljaju probleme za zdravlje stanovništva, navela je u petak specijalizirana gradska služba za zbrinjavanje nuklearnog otpada, piše Hina.

"Radon, rusko poduzeće specijalizirano za otkrivanje radioaktivnosti, otkilo je tragove radioaktivnosti prošli tjedan u Moskvi", rekao je zamjenik direktora službe Oleg Polski na konferenciji za novinare.

Nakon 23. ožujka zabilježili smo radioaktivnost čija obilježja odgovaraju stanju nakon nuklearne nesreće", rekao je. Precizirao je da se radi se jodu -131, ceziju -134, ceziju-137 i teluriju -132.

"Izotopi pokazuju da se radi o procesu povezanom s nesrećom u Fukushimi", ali ti tragovi nisu opasni za ljude. Tragovi radioaktivnosti, ocijenjeni bezopasnima, otkriveni su početkom tjedna u Vladivostoku, na ruskom krajnjem istoku, u gradu udaljenom tisuću kilometara od oštećene centrale u Japanu.

Kan: Nema opasnosti ako se pridržavate naputaka vlasti

Japanski premijer Naoto Kan u petak je izjavio kako Japancima ne prijeti opasnost od izlaganja opasnim razinama radioaktivnosti, ukoliko se budu pridržavali naputaka i savjeta koje im svakodnevno daju vlasti, tri tjedna nakon nesreće u nuklearnoj elektrani Fukushimi.

Dva dana nakon preporuke Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), kojom se Japancima savjetuje da područje evakuacije prošire na više od 20 km oko elektrane, Kan je istaknuo kako japanske vlasti o spomenutim zonama odlučuju u skladu s prijedlozima znanstvenika i stručnjaka.

"Od stanovnika Japana tražimo da poštuju službene naputke i savjete, jer u tom slučaju neće imati zdravstvenih posljedica", objasnio je Kan na konferenciji za novinare. Osim odredbe o evakuaciji stanovništva u zoni 20 km oko elektrane Fukushime Daiichi, vlada je donijela i odredbu o obustavi izvoza povrća i mliječnih proizvoda iz nekoliko prefektura u blizini elektrane.

I tokijske su vlasti savjetovale stanovnicima grada da bebama ne daju za piće vodu iz slavina, pošto su u toj vodi otkrivene iznimno visoke razine radioaktivnog joda. "Vlada je pozvala sve stručnjake da stabiliziraju stanje u elektrani. U ovome trenutku to još uvijek nije postignuto i ne mogu vam precizno reći kad će se to realizirati, no dajemo sve od sebe", rekao je Kan.

01.04.2011. 16:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh