« Spektakli
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

Trač novine digle paniku oko Oprah

Oprah ima hipotireozu, no nikakve panike nema

(Getty Images)
Više o

Oprah Winfrey

,

Oprah hipotireoza

,

Oprah štitnjača

Zadnji broj National Enquirera, jednog od simbola trača u svijetu parodiranog u mnogim filmovima, donio je na naslovnici vijest da megapopularna Oprah Winfrey ima problema sa zdravljem, da joj je preostalo još samo tri godine života i da bi se mogla izliječiti jedino tajnom operacijom.

Takva je vijest obišla Zemlju brže nego par sto tisuća mrtvih u Africi, i izazvala panične reakcije fanova, no naravno da sam tekst govori nešto sasvim drugo. Naime, na naslovnicu je izvučena rečenica jednog liječnika da bi Oprah, u slučaju kada se uopće ne bi liječila, vjerojatno umrla za tri godine zbog problema sa štitnjačom i debljinom.

Oprah je još prije godinu i pol dana objavila svijetu u svojoj emisiji da ima hipotireozu i da je zbog toga ponovno u problemima s kilogramima, koji su se sve brže vraćali. Pritom su se kombinirali i uobičajene teškoće žena u menopauzi, i Oprah je na sebi svojstven način obavijestila svijet o čemu se radi.

Takvom publicitetu obradovali su se najviše ljudi koji imaju problema sa štitnjačom, jer medijski najmoćnija i najutjecajnija osoba svijeta može sigurno dovesti pred kamere stručnjake koji će objasniti do detalja sve probleme koje muče svaku četvrtu ženu u SAD i podići svijest javnosti o toj bolesti na puno višu razinu.

Enquirer se uhvatio teme jer je već prije nekoliko godina Dr. David Demko, gerontolog i izumitelj tzv. Kalkulatora smrti izračunao je da Oprah neće doživjeti šezdesetu, i to temeljem njenih velikih oscilacija u težini. Kako se sada otkriva, problem je, očekivano, u štitnoj žlijezdi, pa su liječnici koje je Enquirer angažirao odlučili još malo smanjiti prognozu.

Kada ne bi bila riječ o Oprah, kalkulacije bi vjerojatno bile točne, no nekako nije moguće zamisliti da bi žena teška stotine milijuna dolara koja ima na dlanu najbolje svjetske liječnike mogla biti toliko neuka da se ne bi adekvatno liječila.

09.05.2009. 17:58:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh