« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
PAD PUNIM GASOM

Toyoti prodaja u SAD-u pala za 9 posto, profitirao Ford

Opoziv milijun vozila očekivano je srušio prodaju japanskog automobilskog diva, ali izuzetak je bio upravo Prius koji je zabilježio rast prodaje od 10 posto

(Getty Images)
Više o

Ford

,

Toyota

,

pad prodaje

,

opoziv

Japanski autoproizvođač Toyota Motor, pogođen opozivom milijuna vozila, izvijestio je u utorak o padu prodaje u SAD-u veljači za devet posto, dok Ford svoje prvo mjesto po prodaji nije povezao sa problemima japanskog konkurenta.

Ford Motor je zabilježio povećanje prodaje od 43 posto u veljači, no uglavnom zahvaljujući povećanju flotne prodaje vozila 'rent-a-car' tvrtkama, dok se prodaja građanima povećala za 28 posto u odnosu na veljaču 2009.

Na drugom je mjestu General Motors, kome je prodaja porasla za 12 posto u odnosu na prije godinu dana, ali je nešto manja nego u siječnju.

Prodaja je opala za gotovo sve Toyotine modele. Jedan značajan izuzetak je bio 10-postotni rast prodaje hibridnih vozila Prius, koja je opozvana zbog problema s kočnicama, a ne zbog nekontroliranog ubrzavanja kao ostatak od 6,5 milijuna opozvanih Toyota u SAD-u.

Toyota je na slabu prodaju odgovorila kampanjom oglašavanja u kojoj ističe svoju dugogodišnju pouzdanost i sadašnju energičnu reakciju na probleme s ubrzavanjem, u kojoj je popravljeno više od milijuna vozila. Usporedo su krenule i prodajne akcije s nula posto kamate na pet godina na brojnim modelima i niske rate lizinga.

GM je odgovorio s nula posto kamata na više od polovice svojih modela, a Ford je najavio slične akcije.

Četvrti Chrysler je izvijestio o povećanju prodaje za jedan posto, što je pozitivno iznenađenje, jer se očekivalo da se Chrysler pridruži Toyoti u izvještavanju o manjoj prodaji.

Na petom mjestu u SAD-u je Honda Motor, čija je prodaja u veljači rasla za 13 posto. (hina/metro-portal)

03.03.2010. 00:43:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh