Metro-portal.hr

objavljeno 03.03.2010. 00:43:35
PAD PUNIM GASOM

Toyoti prodaja u SAD-u pala za 9 posto, profitirao Ford

Opoziv milijun vozila očekivano je srušio prodaju japanskog automobilskog diva, ali izuzetak je bio upravo Prius koji je zabilježio rast prodaje od 10 posto

(Getty Images)

Japanski autoproizvođač Toyota Motor, pogođen opozivom milijuna vozila, izvijestio je u utorak o padu prodaje u SAD-u veljači za devet posto, dok Ford svoje prvo mjesto po prodaji nije povezao sa problemima japanskog konkurenta.

Ford Motor je zabilježio povećanje prodaje od 43 posto u veljači, no uglavnom zahvaljujući povećanju flotne prodaje vozila 'rent-a-car' tvrtkama, dok se prodaja građanima povećala za 28 posto u odnosu na veljaču 2009.

Na drugom je mjestu General Motors, kome je prodaja porasla za 12 posto u odnosu na prije godinu dana, ali je nešto manja nego u siječnju.

Prodaja je opala za gotovo sve Toyotine modele. Jedan značajan izuzetak je bio 10-postotni rast prodaje hibridnih vozila Prius, koja je opozvana zbog problema s kočnicama, a ne zbog nekontroliranog ubrzavanja kao ostatak od 6,5 milijuna opozvanih Toyota u SAD-u.

Toyota je na slabu prodaju odgovorila kampanjom oglašavanja u kojoj ističe svoju dugogodišnju pouzdanost i sadašnju energičnu reakciju na probleme s ubrzavanjem, u kojoj je popravljeno više od milijuna vozila. Usporedo su krenule i prodajne akcije s nula posto kamate na pet godina na brojnim modelima i niske rate lizinga.

GM je odgovorio s nula posto kamata na više od polovice svojih modela, a Ford je najavio slične akcije.

Četvrti Chrysler je izvijestio o povećanju prodaje za jedan posto, što je pozitivno iznenađenje, jer se očekivalo da se Chrysler pridruži Toyoti u izvještavanju o manjoj prodaji.

Na petom mjestu u SAD-u je Honda Motor, čija je prodaja u veljači rasla za 13 posto. (hina/metro-portal)

03.03.2010. 00:43:35
http://metro-portal.hr/toyoti-prodaja-u-sad-u-pala-za-9-posto-profitirao-ford/34485/