« Hrvatska
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
PROGNOZA VREMENA

Toplotni val pri kraju, stižu oluje

U subotu diljem Hrvatske znatna promjena vremena, ponovno jača u kopnenom području, gdje je velika vjerojatnost obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom, a moguće je i nevrijeme s tučom

Spremite se za grmljavinu i oluje
Spremite se za grmljavinu i oluje (Shutterstock)
Više o

vremenska prognoza

,

prognoza vremena

Kiše i grmljavine, gdjegod i olujnog nevremena, bit će danas, te osobito u subotu, koja će diljem Hrvatske biti osjetno hladnija od dosadašnjeg dijela tjedna, te vjetrovitija, na Jadranu uz često jaku, na udare i olujnu buru i tramontanu. Vjetrovito će biti i u nedjelju, a početkom novoga tjedna mirnije i ponovno toplije, sve češće i vruće.

I dok će temperatura zraka u zapadnim krajevima danas biti niža nego jučer, u istočnim će još i biti većinom vrlo vruće, često i oko 38 °C, osobito u istočnoj Slavoniji, Baranji i Srijemu, gdje će prevladavati jugoistočnjak. Prema zapadu oblačnije, i manje vruće, pa se neće ponoviti jučerašnji rekord iz Daruvara, od čak 40,0 °C, ili negovo izjednačavanje s istom vrijednosti kao u Požegi, te posebice ne od jučer apsolutno najviša temperatura zraka u Lipiku, od čak 40,8 °C. Danas će biti i nestabilnije, uz veliku vjerojatnost pljuskova i grmljavine, poslijepodne i umjerenog do jakog sjevernog i sjeverozapadnog vjetra.

I u središnjoj će Hrvatskoj biti vjetrovitije i oblačnije nego jučer, uz češću kišu, pa i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom. A i manje vruće. Štoviše, ponegdje će najviša temperatura zraka biti i niža od 30 °C.

Nestabilno će biti i u gorju, i na sjevernom Jadranu. Kiša i grmljavina mogući su posvuda, ali će ponegdje vjerojatno izostati. Ne i pad temperature zraka, koja će poslijepodne biti većinom između 24 i 29 °C.

U Dalmaciji sunčanije i toplije, te i dalje vruće, ali uglavnom manje nego jučer, uz najvišu temperaturu od 30 do 34 °C, pa neće biti rekordnih vrijednosti, kao jučer u Šibeniku, od čak 39,4 °C. No, u unutrašnjosti vjerojatno još danas vrlo vruće, srećom, ne i rekordno, kao što je primjerice jučer bilo u Kninu, uz čak 42,3 °C - 3. najvišu temperaturu zraka ikada izmjerenu na meteorološkim postajama DHMZ-a -  ali nestabilno, uz mogućnost pljuskova i grmljavine.

Još jedan vruć, pa i vrlo vruć dan bit će i na jugu Hrvatske, gdje će biti sunčano, prijepodne većinom i vedro, uz temperaturu zraka već ujutro blizu 30 °C.

U subotu diljem Hrvatske znatna promjena vremena, ponovno jača u kopnenom području, gdje je velika vjerojatnost obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom, a moguće je i nevrijeme s tučom. Poslijepodnevna temperatura u subotu će biti i za desetak stupnjeva niža nego danas, a dodatnom osjećaju svježine pridonosit će i povremeno umjeren, gdjekad i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na Jadranu često jaka, na udare i olujna bura i tramontana. Od nedjelje ponovno sunčanije, a početkom novoga tjedna, uz slabljenje vjetra i toplije, sve češće i vruće, osobito u unutrašnjosti Dalmacije te na srednjem i južnom Jadranu, gdje će već u nedjelju biti pretežno sunčano. Na sjeveru Jadrana oblačnije, ali bez kiše. Ona će vjerojatno ponegdje izostati i u najoblačniju i najnestabilniju subotu. Na žalost, teško je reći gdje, kao i prognozirati pojavu neverina i pijavica. No, mogućnost postoji - na sjevernom Jadranu već danas, a u subotu posvuda.

11.08.2017. 11:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh