« Ekosfera
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
TMURNE PROGNOZE

Toplotni udari na dvostruko više teritorija do 2020.

Područja svijeta pogođena toplinskim udarima udvostručit će se do 2020. te će se povećavati i u nadolazećim desetljećima

Nesnosnih vrućina bit će sve više
Nesnosnih vrućina bit će sve više (Shutterstock)
Više o

vrućine

,

toplotni udar

,

teritorij

,

2020.

Te projekcije, bazirane na novim kompjutorskim modelima, veći su poziv na uzbunu od zaključaka UN-ove klimatske konferencije održane prošle godine.

Međuvladino povjerenstvo za klimatske promjene, UN-ovo tijelo koje prikuplja rezultate istraživanja iz svih dijelova svijeta, o valovima vrućina reklo je sljedeće: 'Vrlo je vjerojatno da će se duljina trajanja, učestalost i intenzitet toplotnih udara povećati nad većinom kopnenih područja'.

Ljetni temperaturni maksimumi, koji su Australiju pogodili ove godine, dijelove SAD-a 2012. i Rusiju 2010., danas zahvaćaju pet posto Zemljine kopnene površine, stoji u izvješću

'To će se do 2020. udvostručiti, a do 2040. učetverostučiti', napisali su znanstvenici u studiji objavljenoj u časopisu Environmental Research Letters.

Toplinski udari najviše će pogoditi tropske krajeve, zatim područja poput Sredozemlja, Bliskog istoka, područja zapadne Europe, središnje Azije i SAD-a

'U brojnim će krajevima do kraja stoljeća najhladniji ljetni mjeseci biti topliji nego oni koji su najtopliji danas', ako se ne zaustavi ispuštanje stakleničkih plinova, rekao je Dim Coumou s Instituta za istraživanje klime u Potsdamu.

Stručnjaci upozoravaju da emisija takvih plinova, koji nastaju izgaranjem fosilnih goriva, dovodi do porasta globalnih temperatura što izaziva sve obilnije padaline, toplotne udare, poplave i podizanje razine mora.

16.08.2013. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh