« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
VREMENSKE (NE)PRILIKE

Topla ljeta rezultiraju hladnijim zimama

Znanstvena studija je pokazala da toplija ljeta na sjevernoj polutci dovode do hladnijih zima u SAD-u i Europi

Fotografija vijesti
Više o

vremenska prognoza

,

atmosfera

,

vremenske prilike

,

topla ljeta

,

hladna zima

Toplija ljeta na sjevernoj polutci uzrokuju poremećaje obrazaca vremenskih prilika, a time i hladnije zime u SAD-u i Europi, objavili su znanstvenici u studiji, a njihova otkrića mogla bi poboljšati dugoročne vremenske prognoze, javlja Hina.

Mećave i ekstremno niske temperature tijekom zime 2009/2010. i 2010/2011. izazvale su prometni kaos u dijelovima Europe i SAD-a, a neki su se zbog toga zapitali je li globalno zatopljenje stvarno.

Judah Cohen, voditelj studije objavljene u petak u stručnom časopisu Environmental Research Letters, i njegovi kolege otkrili su da postoji jasan trend snažnog zatopljenja na Arktiku od srpnja do rujna. Postojeće prognoze također bi očekivale trend zatopljenja i tijekom zime. Međutim, Cohen i njegova ekipa otkrili su da to nije slučaj u nekim regijama.

"Umjesto toga, u posljednja dva desetljeća zabilježen je trend hladnoće uzduž velikih dijelova istočne Sjeverne Amerike i sjeverne Euroazije", navode znanstvenici u studiji.

Znanstvenici su otkrili da rast temperatura ljeti na Arktiku znači da atmosfera može zadržavati više vlage što dovodi do porasta snježnih padalina ujesen na područjima daleko od ekvatora.

13.01.2012. 12:10:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh