« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci

Top liste godine i desetljeća

Fotografija vijesti
Više o

top lista desetljeća

Kako se približava kraj desetljeća, po običaju se rade top liste djela koja su obilježila razdoblje na odlasku. Ma kako to bilo zahtjevno i opasno, jer su osobne preferencije uvijek na prvom mjestu, odlučili smo se pozabaviti kulturnim dostignućima koja su ostavila dubok trag u prvom desetljeću novog tisućljeća.

Kritičari imaju svoje liste, koje se uvijek razlikuju, a svaka je od njih argumentirana, no ipak osobna pa smo kombinirali izvore top-lista te su neke poredane po gledanosti (čitanosti, slušanosti), neke prema glasovima publike na portalima, a neke prema mišljenju struke.

Tako nam je za listu filmova desetljeća pomogla najposjećenija filmska stranica IMDB.com i njeni registrirani korisnici koji su svojim ocjenama poredali filmove, vodeći se pri tome prvenstveno osjećajima, a ne toliko nagradama i hvalospjevima kritičara.

Top listu filmova 2009. sastavili smo prema gledanosti razmišljajući da i takva lista može mnogo reći o kvaliteti.

Top lista albuma godine rezultat je rada naših novinara, koji su što sami, što inspirirani mnogobrojnim sličnim anketama kompajlirali našu listu. Albume desetljeća pak sastavili su urednici magazina The Rolling Stone nadgledajući, vjerovali ili ne, revizore iz tvrtke "Ernst&Young" koji su mišljenja vodećih svjetskih glazbenika, diskografa i kritičara statistički obradili.

Izbor knjiga desetljeća preuzeli smo od kritičara koje je za taj posao angažirao cijenjeni The Times.

Vjerujemo kako imate svoje mišljenje i favorite i nadamo se da će vam ove top liste pomoći pri odabiru literature, glazbe i filmova kojima ćete kratiti vrijeme tijekom blagdana.

15.12.2009. 13:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh