« Život
objavljeno prije 4 godine i 7 mjeseci
PRIPAZITE

Toksične veze doslovno nas ubijaju

Od poremećaja spavanja i kroničnog stresa do povećanog rizika od kardiovaskularnih problema - sve to mogu biti posljedice toksičnih odnosa

Treba li vam to? NE!
Treba li vam to? NE! (Arhiva)
Više o

veze

,

toksična veza

Toksična ili nezdrava veza može postojati među bračnim parovima, osobama koje se druže, čak i onima koji više nisu par, piše portal The San Diego Unio-Tribune.

"Toksični odnosi mogu postojati u bilo kojoj vrsti veze i štetni su za vaše zdravlje", upozorava Pratt za spomenuti portal.

Od poremećaja spavanja i kroničnog stresa do povećanog rizika od kardiovaskularnih problema - sve to mogu biti posljedice toksičnih odnosa. 

Iako smo svjesni lošeg utjecaja na zdravlje, često teško prepoznajemo, odnosno ignoriramo postojanje toksične veze. "Vrlo malo ljudi prepozna toksičnu vezu. Ne razumiju da taj odnos može dovesti do bolesti", naglašava Pratt.

Dr. Ann Clark, psihologinja iz San Diega i autorica knjige u kojoj je dokumentirala svoja i tuđa iskustva s toksičnim vezama, kaže da je glavna razlika između toksičnih i nasilničkih odnosa ta što prvi mogu izazvati veliki fizički i emocionalni stres, a da reakcija izostane, dok je fizičko zlostavljanje izravni napad čije su posljedice odmah vidljive te se može reagirati. 

Toksični odnosi su sve rašireniji - riječ je o vezama koje izazivaju stanje unutarnje negativnosti, sumnje u sebe i depresije. To su odnosi u kojima nema smirenosti, sreće, radosti ili jasnoće razmišljanja.

Toksični odnosi zbog stresa kojim rezultiraju mogu dovesti do problema s nadbubrežnom žlijezdom. Kad mozak opazi opasnost, pretjerano luči adrenalin i opterećuje organizam. "Baš poput stvorenja u divljini, neprestano izlaganje opasnosti rezultira time da se tijelo bori što u konačnici rezultira umorom, oštećenjem organa, slabljenjem imunološkog sustava i raznim fizičkim bolestima", kaže Pratt

Takvi štetni učinci dokazani su u studijama. Najnovija studija na Sveučilištu Michigan State pokazala je da toksični odnosi za 34 posto povećavaju rizik od srčanih problema. Studija Sveučilišta u Kopenhagenu utvrdila je da je za dvije trećine vjerojatnije da će oni koji žive u toksičnoj vezi umrijeti 11 godina prije, nego oni koji kvalitetnu vezu. 

Žene u toksičnim vezama imaju višu razinu šećera u krvi, viši krvni tlak te su češće pretile od onih koje njihovi partneri vole i podržavaju. Kod muškaraca i žena koji su izloženi toksičnim ljudima utvrđeno je više slučajeva dijabetesa, depresije, srčanog udara i moždanog udara.

02.10.2019. 20:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh