« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Tko živi u gradskim stanovima?

Na listi je sada 1900 ljudi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ivan Kuharić/CROPIX)
Više o

Milan Bandić

,

zagrebačko Gradsko poglavarstvo

,

gradski stanovi

Zagrebačko Gradsko poglavarstvo na sjednici u petak donijelo je zaključak o osnivanju i imenovanju Povjerenstva za provjeru dodjele gradskih stanova u najam na temelju Konačne liste reda prvenstva.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je na konferenciji za novinare nakon sjednice Poglavarstva da je na listi sada 1900 ljudi, ali budući da je sastavljena prije pet godina, Povjerenstvo će ocijeniti što se promijenilo, odnosno zavrjeđuju li svi ljudi koji su na njoj da dobiju stan u najam. Na taj način će se spriječiti da se netko "prošverca", rekao je.

Bandić je najavio da će se idući tjedan utvrditi kriteriji za najam stanova po zagrebačkom modelu stanogradnje, prije svega za mlade ljude. Rekao je da će se tada znati i koliko će stanova biti namijenjeno za najam i tržište, te kako je sigurno da će trećina stanova biti namijenjena socijali. Istaknuo je da je ponosan zagrebačkim modelom stanogradnje, ustvrdivši da je najbolji u Hrvatskoj. Rekao je da se po tom modelu radi cijela infrastruktura i svi društveni sadržaji.

Poglavarstvo je donijelo odluku o dopuni zaključka o besplatnu prijevozu učenika, studenata i umirovljenika, po kojem se besplatan prijevoz odobrava i redovitim studentima s prebivalištem u Zagrebu koji studiraju izvan grada na području države, a upisali su semestar tekuće školske godine ili su apsolventi sa studentskim pravima.

Donesen je i zaključak o osnivanju i prijenosu prava gradnje u korist Zagrebačkog holdinga na 15 godina, bez naknade - Rukometnog doma Svetice, bazenskog kompleksa SRC Svetice te osnovne škole i dječjeg vrtića - farma Sesvetski Kraljevec.

Navodi se da će se sklopiti ugovor o pravu gradnje, na temelju kojeg grad Zagreb, kad prestane pravo gradnje, nije obvezan platiti Holdingu naknadu za objekte izgrađene na pravu gradnje. Grad i Holding sklopit će poseban ugovor kojim će se urediti pitanje preuzimanja ugovorenih novčanih obveza nastalih za izradu projektne dokumentacije za gradnju Rukometnog doma Svetice od 2006. do 15. listopada 2008. od ukupno 14,6 milijuna kuna, tako da Holding 5,4 milijuna plati gradu te preuzme plaćanje preostala duga od 9,2 milijuna kuna.

Poglavarstvo je prihvatilo i uputilo Gradskoj skupštini poslovno izvješće Uprave trgovačkog društva Zagrebačkog holdinga za prvih šest mjeseci ove godine te Osvrt na poslovanje. Prihod društva je nešto manji od 2,1 milijarde kuna ili 33,3 posto veći nego u istom razdoblju 2007. Ukupni rashodi bili su 1,9 milijarda kuna ili 27 posto više, a dobit oko 180 milijuna kuna.

Na sjednici je prihvaćen i upućen Skupštini konačni prijedlog odluke Urbanističkog plana uređenja "Svetog Duha" te utvrđen i u javnu raspravu upućen prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Urbanističkog plana uređenja "Savske Opatovine".

Prihvaćena je i izmijenjena Odluka o financiranju mjesne samouprave i upućena Gradskoj skupštini na donošenje, a navodi se da se sredstva za financiranje mjesne samouprave osiguravaju godišnje u visini pet posto od ukupno ostvarenih proračunskih prihoda u protekloj godini, umanjenih za prihod od zaduživanja. (hina/metro-portal)

17.10.2008. 19:15:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh