« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
MYTHBUSTERS

Tko više pazi na higijenu - muškarci ili žene?

Mit o muškim svinjama iza kojih ostaje nered i smrad ipak je samo mit, tvrdi ovo zanimljivo istraživanje higijenskih navika spolova

Muškarcima sapun nije stran, dapače...
Muškarcima sapun nije stran, dapače... (DeviantArt)
Više o

higijena

,

žene

,

pranje ruku

,

muškarci

Muški WC na poslu, kafiću ili bilo kojem drugom javnom prostoru obično se doživljava kao neko grozomorno mjesto u kojem od higijene nema ni h, a muškarci kao svinje koje se ne trude niti oprati ruke nakon korištenja.

Takvo je mišljenje duboko ukorijenjeno - 43 posto žena misli o svojim kolegama sve najgore: da imaju slabe higijenske navike, nikad ne peru ruke i lijeni su. S druge strane, 89 posto muškaraca misli da su žene fine i krasne, peru ruke i općenito su jače u higijeni.

No, istraživanje koje je provelo Initial Hygiene pokazuje sasvim drugu sliku - 96 posto ljudi oba spola pere ruke nakon korištenja WC-a, a muškarci su u ostalim aspektima higijene ispred žena!

Evo i brojki:

- čišćenje daske na školjci prije sjedanja: 59 posto žena i 77 posto muškaraca
- spuštanje poklopca daske na školjci: 63 posto žena i 69 posto muškaraca
- čiščenje daske na školjci nakon nužde: 42 posto žena i 52 posto muškaraca
- izbjegavanje doticanja stvari u WC-u: 53 posto žena i 67 posto muškarac.

Dakle, mitovi o muškim svinjama su razbijeni, definitivno, a razlog je jednostavan (kaže psihologinja Emma Kenny koja je vodila istraživanje) - muški instikt za zaštitom i teritorijalnost nalažu im da se brinu tijekom korištenja WC-a.

23.10.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh