Metro-portal.hr

objavljeno 23.10.2017. 09:01:00
MYTHBUSTERS

Tko više pazi na higijenu - muškarci ili žene?

Mit o muškim svinjama iza kojih ostaje nered i smrad ipak je samo mit, tvrdi ovo zanimljivo istraživanje higijenskih navika spolova

Muškarcima sapun nije stran, dapače...
Muškarcima sapun nije stran, dapače... (DeviantArt)

Muški WC na poslu, kafiću ili bilo kojem drugom javnom prostoru obično se doživljava kao neko grozomorno mjesto u kojem od higijene nema ni h, a muškarci kao svinje koje se ne trude niti oprati ruke nakon korištenja.

Takvo je mišljenje duboko ukorijenjeno - 43 posto žena misli o svojim kolegama sve najgore: da imaju slabe higijenske navike, nikad ne peru ruke i lijeni su. S druge strane, 89 posto muškaraca misli da su žene fine i krasne, peru ruke i općenito su jače u higijeni.

No, istraživanje koje je provelo Initial Hygiene pokazuje sasvim drugu sliku - 96 posto ljudi oba spola pere ruke nakon korištenja WC-a, a muškarci su u ostalim aspektima higijene ispred žena!

Evo i brojki:

- čišćenje daske na školjci prije sjedanja: 59 posto žena i 77 posto muškaraca
- spuštanje poklopca daske na školjci: 63 posto žena i 69 posto muškaraca
- čiščenje daske na školjci nakon nužde: 42 posto žena i 52 posto muškaraca
- izbjegavanje doticanja stvari u WC-u: 53 posto žena i 67 posto muškarac.

Dakle, mitovi o muškim svinjama su razbijeni, definitivno, a razlog je jednostavan (kaže psihologinja Emma Kenny koja je vodila istraživanje) - muški instikt za zaštitom i teritorijalnost nalažu im da se brinu tijekom korištenja WC-a.

23.10.2017. 09:01:00
http://metro-portal.hr/tko-vise-pazi-na-higijenu-muskarci-ili-zene/108119/