« Biznis
objavljeno prije 9 godina i 7 mjeseci
DIVOVI

Tko sve želi naftu iz Jadrana?

U ponedjeljak, 3. studenoga u 14 sati zatvara se javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u hrvatskom dijelu jadranskog podmorja

Hoće li od nafte opet profitirati drugi?
Hoće li od nafte opet profitirati drugi? (Arhiva)
Više o

nafta

,

istraživanje nafte

,

nafta u Jadranu

Nafta u podmorju Jadrana tema je prepucavanja stručnjaka već desetljećima, a najnovija ideja o njenoj eksploataciji polako dobiva jasnije obrise - nakon što je 2. travnja raspisan javni natječaj za istraživanje i eksploataciju, zatvara se 3. studenoga u 14 sati.

Zainteresirani ponuđači mogli su se javiti za istraživanja 29 istražnih polja, površine od 1.000 do 1.600 četvornih kilometara. Na sjevernom Jadranu je osam istražnih polja, a na srednjem i južnom 21.

Istraživanje i eksploatacija ugljikovodika iz Jadrana spominje kao projekt koji bi Hrvatsku trebao učiniti energetskim čvorištem europskog jugoistoka i značajnom točkom u oblikovanju ukupne europske energetske sigurnosti, uz Jonsko-jadranski plinovod (IAP) i LNG terminal.

Ministarstvo gospodarstva u čijem je djelokrugu natječaj, srednjoročno očekuje i koristi za hrvatsko gospodarstvo i stanovništvo u obliku povoljnih cijena, prije svega plina, što bi Hrvatsku trebalo učiniti atraktivnim za industrijska ulaganja.

Po zatvaranju natječaja vidjet će se kakav je interes energetskih kompanija za istraživanje u Jadranu, a povod za optimizam može biti i prisustvo predstavnika 40-ak energetskih tvrtki na konferencijskom otvaranju natječaja početkom travnja. Među tvrtkama čiji su predstavnici tada viđeni su i Exxon, Gazprom, Lukoil, Total, Ina, RWE, Edison, Turkish Petroleum, Hellenic Petroleum, Petroceltic, Hunt Oil, JP Nippon, i dr.

No, kako je s plinom profitirao Agip, a ne hrvatska država, nismo sigurni da se isto neće dogoditi i s naftom.

02.11.2014. 13:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh