« Život
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
ODŠTETA

Tko plaća štetu ako satelit padne na vašu kuću?

Iako su male šanse da odlomljeni dijelovi starog NASA-inog satelita padnu na hrvatske krovove uvijek postoji šansa da se to dogodi ali tko onda snosi troškove?

sunce satelit picard
Više o

satelit

,

NASA

,

Hrvatska

,

Zemlja

Stari NASA-in satelit za proučavanje gornjeg sloja atmosfere samo što nije pao na Zemlju. Iako su male šanse da odlomljeni dijelovi padnu na hrvatske krovove uvijek postoji šansa da se to dogodi.

No, ako se to uistinu dogodi i dijelovi satelita veličine autobusa sravne vašu kuću, tko snosi troškove popravka?

Budite mirni jer nećete morati sami snositi troškove popravka. Pitate se tko će sve to platiti. Osiguranje?  Država? Na oba pitanja jedno veliko NE. Sve eventualne troškove popravka snosi NASA, jer su SAD zemlja potpisnica Konvencije o internacionalnoj odgovornosti za štetu uzrokovanom svemirskim objektima.

Kada je vlada SAD-a 1972. godine potpisala konvenciju obvezali su se da će platiti za svu štetu koju su njihove svemirske letjelice uzrokovale padajući natrag na Zemlju, bilo to u Washingtonu, New Yorku, Parizu, Zagrebu ili u Ulan Batoru.

No, nikako ne smijete čekati s podnošenjem zakona duže od jedne godine jer u protivnome vaše potraživanje pada u zastaru.

23.09.2011. 22:26:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh