« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Tko je vodoinstalater Joe?

Najveća medijska zvijezda američke TV debate

Slavni vodoinstalater Joe
Slavni vodoinstalater Joe (Reuters)
Više o

TV debata

,

vodoinstalater Joe

,

američka TV debata

,

porezna politika

'Vodoinstalater Joe' Wurzelbacher iz Hollanda, u američkoj saveznoj državio Ohio, u četvrtak je postao medijskom zvijezdom, nakon što ga je republikanski predsjednički kandidat John McCain u TV debati prikazao kao simbol gušenja malih poduzetnika koje donosi plan povećanja poreza demokrata Baracka Obame.

"Pravi pobjednik TV debate je 'vodoinstalater Joe'", rekao je u četvrtak McCain na predizbornom skupu u Downingtonu, u Pennsylvaniji.

U izjavi za jutarnji program TV mreže ABC, Wurzelbacher je odbio kazati za koga će glasati 4. studenoga, no s nekoliko konzervativnih ocjena o ratu u Iraku, socijalnoj skrbi i univerzalnom zdravstvenom osiguranju, naznačio je da to sigurno neće biti Obama.

"To je osobna odluka, odgovor ćemo znati samo ja i tipka koju ću pritisnuti", rekao je 34-godišnji Wurzelbacher za emisiju "Good Morning America".

U TV debati je McCain rekao da će Obamin plan povećanja poreza onima koji zarađuju iznad 250.000 dolara štetiti obrtnicima i malim poduzetnicima poput 'vodoinstalatera Joea'.

Kasnije pred svojom kućom i brojnim novinarima rekao kako želi da "Amerikanci glasuju za koga god žele" ali da budu informirani.

Naglasio je kako je ponosan na uspjehe američke vojske u Iraku, da je umoran od ljudi koji kritiziraju SAD, te kako misli da je program socijalne skrbi u SAD "dosjetka", a Obamin program zdravstvenog osiguranje za sve Amerikance "korak bliže socijalizmu".

Nakon što je prošloga tjedna na predizbornom skupu u Ohiu rekao Obami kako ne može pokrenuti posao jer strahuje od njegovog plana povećanja poreza, Wurzelbacher je pozvan da bude gost konzervativne TV mreže Fox News i McCainovih preizbornih skupova.

U TV debati je McCain rekao da će Obamin plan povećanja poreza onima koji zarađuju iznad 250.000 dolara štetiti obrtnicima i malim poduzetnicima poput 'vodoinstalatera Joea'.

Sam Wurzelbacher je kazao kako nije ni blizu zaradi od 250.000 dolara, ali se boji da će se porezi povećati i onima manjih primanja. Govoreći za ABC, Wurzelbacher je kazao kako je "stvarno sretan" s nastupom McCaina u TV debati te misli da je u njoj osvojio neke važne bodove.

'Vodoinstaler Joe' u četvrtak je na svim američkim TV mrežama, uz komentar na MSNBC-u kako će on vjerojatno uskoro postati 'bivši vodoinstaleter Joe', jer će anagžirati agenta kako bi unovčio svoj publicitet. (hina/metro-portal)

17.10.2008. 10:25:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh