« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
SUMRAK PROGRAMA

Tko će vladati HRT-om?

POGLEDAJTE VIDEO - Predstavljena su tri moguća rješenja koja su se isprofilirala u javnosti

(Arhiva/Infopunkt)
Više o

HRT

,

Hrvoje Hribar

,

zakon HRT

,

RTV pristrojba

Hoće li donošenjem novog Zakona o HRT-u Vlada preuzeti kontrolu nad tom javnom kućom? To je bila tema tribine "Zakon o HRT-u: Sumrak domaćeg programa" koju je organiziralo Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

Redatelj Hrvoje Hribar u svom izlaganju krenuo od teze: "Kakva država takva javna televizija", da bi u analizi novog zakona prešao na početnu tezu "Kakav zakon takva televizija".

Priznao je da je Zakon o HRT-u iz 2003. manjkav i da mu trebaju promjene. Predstavio je tri moguća rješenja koja su se isprofilirala u javnosti. Prvi je amputacija tj. ukidanje marketinga iz programa, rješenje koje nameće komercijalni sektor konkurencije.

Druga je etatizacija ili predloženo rješenje da Vlada imenuje članove Nadzornog odbora HRT-a, što Hribar ocjenjuje najgorom opcijom. Treće je miroljubiva sanacija postojećeg stanja i ne diranje u osnovna načela javne televizije.

Državna tajnica iz Ministarstva kulture Nina Obuljan koja je sudjelovala u pripremi novog zakona negira napise u medijima da Vlada ima namjeru preuzeti kontrolu nad HRT-om.

Potegnula je osjetljivo pitanje RTV pristojbe i potrebu da se odvoje javni i komercijalni prihodi što bi osiguralo mnogo veću transparentnost.

23.04.2010. 15:50:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh