« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
LJUDI ŠTEDE

Hrvatskom prometuje 140 tisuća neregistriranih i neosiguranih vozila

Mnogobrojna neregistrana i neosigurana vozila su smetnja na putu u Europsku uniju

(Wikipedia)

Na hrvatskim cestama još je oko 140 tisuća neregistranih i neosiguranih vozila, a 40 tisuća vlasnika takvih vozila od policije je dobilo 700 kuna novčane kazne, rečeno je danas na konferenciji za novinare u zadarskoj Policijskoj upravi u povodu zajedničke akcije MUP-a i Hrvatskog ureda za osiguranje pod nazivom "Stop neosiguranim vozilima".

Načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije Boris Orlović rekao je da je akcija pokrenuta zbog mnogobrojnih tehnički neispravnih i neosiguranih vozila na hrvatskim cestama, a svrha joj je upozoriti vlasnike na posljedice vožnje takvih vozila.

Podsjetio je da su vlasnici takvih vozila dobili rok od 15 dana da ih odjave i vrate registarske pločice ako ih ne žele osigurati. Onima koji to nisu učinili poslana su rješenja o novčanoj kazni od 700 kuna, a takvih je 40 tisuća, rekao je Orlović i ocijenio kako je stanje ipak znatno bolje nego prijašnjih godina.

Istaknuo je kako se želi poboljšati sigurnost u prometu tako da na hrvatskim cestama na 100 tisuća stanovnika ne bude više od 10 poginulih. Sadašnja brojka je 12, a u Europi sedam, istaknuo je.

Direktor Hrvatskog ureda za osiguranje Hrvoje Pauković podsjetio je da neosigurana i neregistrirana vozila ugrožavaju sigurnost, uzrokuju velike gubitke građanima i proračunu te druge teške posljedice.

Mnogobrojna neregistrana i neosigurana vozila su smetnja na putu u Europsku uniju, ustvrdio je Pauković i podsjetio da statistički podaci pokazuju kako u Hrvatskoj svakoga dana dvije osobe teže ili lakše stradaju u nesrećama koje prouzroče neosigurana vozila, a svaki tjedan pogine jedna osoba.

Vozači uhvaćeni u vožnji takvih vozila kažnjavaju se od pet do 20 tisuća kuna, tako da se voziti takva vozila nikako ne isplati, rekao je Pauković.

Procjenjuje se da je u Zadarskoj županiji oko 43.700 neregistranih i neosiguranih vozila, što je 8,5 posto.(hina/metro-portal)

23.04.2010. 14:52:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh