« Ekosfera
objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana
ZAKLJUČENO

Tko će graditi lunarna vozila?

Tri će privatne tvrtke - Intuitive Machines, Lunar Outpost i Venturi Astrolab - u budućnosti graditi lunarna vozila za američku svemirsku agenciju NASA-u

Mda...
Mda... (Metro)
Više o

lunarna vozila

Tri privatne svemirske tvrtke odabrane su za ugovor vrijedan ukupno 4,6 milijardi dolara, objavila je NASA na tiskovnoj konferenciji. Svaka od tri tvrtke sada će raditi na prototipu godinu dana prije nego što se donese odluka o tome koje će vozilo biti poslano na Mjesec, kako i kada. Sve tvrtke već neko vrijeme rade na sličnim projektima.

Intuitive Machines ostvario je prvo komercijalno slijetanje na Mjesec bez ljudske posade u veljači.

U budućnosti, astronauti će koristiti takozvana "mjesečeva terenska vozila" za putovanje po površini Mjeseca.

Prototipovi vozila, od kojih će jedno biti odabrano za proizvodnju, moraju moći izdržati ekstremne uvjete na Mjesecu, a visoki su zahtjevi i u pogledu napajanja, autonomne vožnje, komunikacije i navigacije.

"Ovo vozilo će uvelike povećati sposobnost naših astronauta da istražuju i provode znanstvene pokuse na Mjesečevoj površini, a istodobno će služiti kao znanstvena platforma između misija s posadom", rekla je Vanessa Wyche, voditeljica NASA-inog svemirskog centra Johnson u Houstonu u Teksasu.

S programom Artemis, nazvanim po grčkoj božici mjeseca Artemidi, NASA želi ponovno poslati ljude na Mjesec prvi put u više od pola stoljeća - uključujući prvu osobu koja nije bijelac i prvu ženu.

Dugoročni je cilj Artemisa uspostaviti stalnu lunarnu bazu kao temelj za misije na Mars.

Međutim, zbog problema s raketom i svemirskom letjelicom, NASA je morala odgoditi misiju Artemis 2 s ljudskom posadom koja je prvotno bila planirana za studeni 2024., do rujna 2025.

Planirano slijetanje na Mjesec Artemisa 3 s posadom trebalo se odgoditi do rujna 2026.

Kineska svemirska agencija u svibnju 2023. objavila je planove za slanje ljudi na Mjesec do 2030. godine.

06.04.2024. 14:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    06.04.2024. 17:27
    biti ce zabavno opet se vratit gore
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh