« Film
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
FILMOVI

Tjedan u Kinoteci: Showgirls

Ciklus posvećen opusu Paula Verhoevena zaključuje se njegovim kontroveznim filmovima Showgirls i Spetters, koje će se prikazati uz rame klasika Sve o Evi, a ugostit će se i filmski dio Mjeseca ponosa 2021.

Showgirls
Showgirls (Arhiva)
Više o

Kinoteka

,

Paul Verhoeven

,

Showgirls

Filmovi Paula Verhoevena rijetko koga ostavljaju ravnodušnim, a često izazivaju burne reakcije. Ciklus posvećen njegovu opusu stoga se zaključuje s naslovima koji su u vrijeme premijernog prikazivanja uzburkali najviše duhova. Prvi na rasporedu je Spetters, priča o tri mladića koji se bave amaterskim motociklizmom i sanjaju o slavi, a zaljubljuju se u istu djevojku.

Riječ je o jednom od najkontroverznijih filmova u Verhoevenovoj karijeri: u matičnoj zemlji uspio je u tolikoj mjeri razgnjeviti čitav spektar društvenih skupina, da su se građani udružili u „Anti-Spetters koaliciju", kako bi zaustavili daljnju distribuciju filma, a zbog šokantnog sadržaja Verhoeven je navodno ostao bez mogućnosti da režira jedan od nastavaka Ratova zvijezda. Danas je Spetters hvaljen kao beskompromisan prikaz mladeži nizozemske radničke klase i krize muškosti, a u našim je kinima distribuiran pod nazivom Seks na motoru.

Ciklus zaključuje Showgirls, dekadentno remek-djelo o Nomi Malone, buntovnoj plesačici koja će pokušati pronaći svoje mjesto pod reflektorima Las Vegasa. Showgirls je bio prvi studijski film u širokoj distribuciji koji se ponosio svojom oznakom NC-17 (zabranjeno za mlađe od 17 godina), no podbacio je na blagajnama, a kritika ga je nemilosrdno sasjekla. Ipak, s vremenom film je stekao horde obožavatelja, a njegov cinični pogled na američku trash kulturu spektakla, čiji je Las Vegas ekstremni primijer, nailazi na sve više poštovanja među gledateljima i kritikom. Ukratko, riječ je o visokobudžetnom eksploatacijskom filmu oboružanom satiričnim oštricama koje bodu i škakljaju, provociraju i zabavljaju, u najboljoj Verhoevenovoj maniri! U sklopu programske linije Kultni petak prikazat će se nedavno restaurirana, integralna verziju filma, koju je nadgledao sam Verhoeven.

Uz Showgirls prikazat će se i You Don't Nomi, odličan dokumentarni film Jeffreya McHalea, koji prati fenomen ovoga filma od predprodukcije preko distribucijskog fijaska pa sve do stjecanja statusa kultnog klasika koji danas uživa. U tjedan nas uvodi Sve o Evi Josepha L. Mankiewicza, jedan od najboljih filmova zlatnog doba Hollywooda, čiju je priču o mladoj glumici koja nastoji zauzeti mjesto nešto starije kazališne dive Verhoeven uzeo kao predložak za Showgirls.

Zagreb Pride: Mjesec ponosa 2021

U sklopu Mjeseca ponosa, kulturno-umjetničke manifestacije koja prethodi Povorci ponosa LGBTIQ+ zajednice, osoba i obitelji, u Kinoteci pogledajte dva intrigantna filma koji se bave LGBTIQ+ identitetima. U utorak u 18 sati na rasporedu je Tako lijepo, debitantski dugometražni igrani film redateljice Jessie Jeffrey Dunn Rovinelli koji kroz kombinaciju dokumentarizma i fikcije govori o zajednicu trans i genderqueer umjetnika_ca i aktivista_ica u pokušajima izgradnje utopije, otpora i ljubavi. Drugi film na rasporedu je Lezbe buntovnice, uzbudljiv dokumentarac Harri Shanahan i Sîan Williams, koji kombinacijom arhivskih snimki, animacije i intervjua s aktivistima_icama, daje insajderski uvid u londonsku lezbijsku umjetničku i aktivističku scenu 1980-ih.

Filmovi nam stižu s pedigreom Berlinalea i BFI Flare filmskih festivala, a ulaz na obje projekcije je besplatan.

Noviteti: Ususret ljetu

Na repertoaru je i dalje Zvuk metala, odličnu dramu Dariusa Mardera o glazbeniku koji iznenada izgubi sluh i priključuje se zajednici nečujućih. Film je hvaljen zbog odličnog nastupa Riza Ahmeda u glavnoj ulozi, a ovjenčan je Oscarima za montažu i oblikovanje zvuka.

Ako maštate o ljetnim danima i bijegu na godišnji odmor, ne propustite Ljeto '85., novi film popularnog francuskog redatelja Françoisa Ozona. Radi se o suncem okupanoj priči o odrastanju, prijateljstvu i prvoj ljubavi smještenoj u 1980-e u francusku Normandiju, prepunoj dobre glazbe i oku ugodnih lokacija.

Za ljubitelje kvalitetnih humornih drama tu je Još jedna runda, Oscarom nagrađeni film Thomasa Vinterberga, o grupi učitelja koji se s krizom srednjih godina odluče suočiti s određenim postotkom alkoholnih promila u krvi. Uz Vinterbergovu izvrsnu režiju, film predvodi Mads Mikkelsen u jednoj od svojih najzapaženijih uloga.

Matineja: Croodi

Ove subote naša najmlađa publika uživat će u nastavku animiranog hita Croods. Croods: Novo doba govori o obitelji iz naslova koja u potrazi za novim domom nailazi na svoje tehnološki razvijenije dvojnike - no unatoč početnim animozitetima, morat će naučiti kako premostiti međusobne razlike. Uz odličnu animaciju, pouzdanu sinkronizaciju i dobar omjer avanture i humora, zabava za sve generacije je zagarantirana!

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Paul Verhoeven: Bez inhibicija pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Sukladno važećim protuepidemiološkim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka: www.kinokinoteka.

24.05.2021. 12:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh