« Kultura
objavljeno prije 5 godina i 5 mjeseci
MANIFESTACIJE

Tjedan Izraela po dvadeseti put

Projekt je u dva desetljeća predstavio najbolje židovske izvođače i izvedbe iz Hrvatske te renomirane goste iz različitih zemalja, a tako će biti i ove godine

20. Tjedan Izraela
20. Tjedan Izraela (Tjedan Izraela)
Više o

program

,

Tjedan Izraela

Tjedan Izraela kulturna je manifestacija koju Židovska općina Zagreb organizira već dvadesetu godinu zaredom s ciljem približavanja izraelske i židovske tradicije i kulture hrvatskoj publici.

Prezentirali smo različite programe: glazbene, kazališne, filmske, književne, gastronomske, kongresne, izložbene i druge, omogućivši domaćoj publici upoznavanje s najrazličitijim aspektima židovske tradicije i ponekim od najeminentnijih svjetskih umjetnika.

Projekt je predstavio najbolje židovske izvođače i izvedbe iz Hrvatske te renomirane goste iz različitih zemalja (Srbija, Slovačka, Italija, Izrael, Poljska, Francuska, Slovenija, Njemačka).

Program:

Subota, 10. studenoga 2018. u 19.30 sati, atrij HAZU, Zrinski trg 11, Zagreb
Arround Benny Goodman - koncert - LIVE
Nastupaju:
Bruno Philipp (klarinet)
Mario Igrec (gitara)
Josip Cvitanović (udaraljke)
Ante Nino Reljić (klavir)
Mladen Baraković (kontrabas)
Koncert posvećen djelu Bennya Goodmana posebno je kreiran i produciran za ovu prigodu, baš kao i spoj renomiranih hrvatskih akademskih glazbenika koji čine kvintet koji će ovom prigodom nastupiti.

Trajanje: 50 minuta
Ulaznice: Ulaznice su besplatne

Preuzimanje ulaznica: Židovska općina Zagreb, Palmotićeva 16
Upiti i rezervacije: zoz@zg.ht.hr

Ulaz bez ulaznice nije moguć!

nNedjelja, 11. studenoga 2018., u 12.00 sati, Galerija Matice Hrvatske, Ulica Matice Hrvatske 2, Zagreb
Onkraj duge - Rene Bachrach Krištofić - Otvorenje izložbe

Tjedan Izraela, Galerija Milan i Ivo Steiner i Matica Hrvatska predstavljaju najnoviji ciklus radova Renea Bachracha Krištofića na akrilu. ..... Gotovo sablasna nadrealnost prikazanih portreta, svoj referentni okvir, rekla bih, nalazi u sofisticiranom ukazivanju na razliku između onoga nekoć - života i ovoga trenutka - zaborava. K tomu, zlokobna, nelagodna ljepota naslikanih ukazuje i na prijelaz s onu stranu, onkraj duge, kako je Rene naslovio ovaj ciklus postajući upravo tako onaj živi srodnik s viktorijanskih fotografija, na čija se platna, kao da su i dalje živi, naslanjaju preminuli.
(Odlomak iz predgovora katalogu)
Leila Topić, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka

Ulaz slobodan!

Utorak, 13. studenoga 2018. u 19.00 sati, Židovska općina Zagreb, Palmotićeva 16
Predstavljanje knjige Dobri ljudi (Nir Baram), Fraktura, Zagreb, 2018.

Knjigu i autora predstavit će Laila Šprajc, prevoditeljica, Iva Karabaić, urednica, a ulomke čita Vlatka Bjegović. Tjedan Izraela u suradnji s Kulturnim društvom Miroslav Šalom Freiberger i izdavačkom kućom Fraktura predstavlja izraelskog pisca mlađe generacije, Nira Barama, i njegovu knjigu Dobri ljudi.

Ulaz slobodan!

Četvrtak, 15. studenoga 2018., u 19.00 sati, ELFS Bubbles Bar, Amruševa 4, Zagreb
Izraelski umjetnički suvenir -
Sašo Petroševski Novak - prodajna izložba
Tjedan Izraela i ELFS Bubbles predstavljaju Vam prvu fazu osmišljavanja zagrebačkog umjetničkog židovskog suvenira. Izraelski umjetnički suvenir karakteriziraju specifični motivi, elementi apstrakcije i snažan kolorit. Predstavljamo Vam kolekciju originalnih, unikatnih, slikarskih suvenira koje možete i kupiti, uz neformalno druženje u novootvorenom prostoru ELFS Bubbles.

Subota, 17. studenoga 2018. u 19.30 sati, atrij HAZU, Zrinski trg 11, Zagreb
Gitanes Blondes (Njemačka) - koncert - LIVE

Gitanes Blondes su:
Mario Korunić (violina)
Christoph Peters (gitara)
Konstantin Ishchenko (harmonika)
Simon Ackermann (kontrabas)

Sastav Gitanes Blondes jedan je od najpoznatijih europskih sastava koji njeguju Klezmer glazbu, a njihov se stil dodatno može definirati kao Etno, Balkan, Gypsy, Celtic...

Međunarodni kvartet akademskih profesionalnih glazbenika nastupa diljem svijeta kao Gitanes Blondes, ali su i članovi renomiranih orkestara, komornih i jazz sastava. Nastupili su na Tjednu Izraela u Zagrebu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, 2012. godine kao prateći sastav vjerojatno najvećeg klarinetista današnjice, Giore Feidmana. Gitanes Blondes će predstaviti klezmer izvedbe najpoznatijih židovskih i izraelskih tradicijskih skladbi koje korijene vuku iz različitih tradicija.

Trajanje: 50 minuta
Ulaznice: Ulaznice su besplatne

Preuzimanje ulaznica: Židovska općina Zagreb, Palmotićeva 16
Upiti i rezervacije: zoz@zg.ht.hr
Ulaz bez ulaznice nije moguć!

Nedjelja, 18. studenoga 2018. u 19.00 sati, Dom mladih Koprivnica, Ulica hrvatske državnosti 10, Koprivnica
Gitanes Blondes (Njemačka) - koncert - LIVE

Ulaz slobodan!

Kulturnu manifestaciju Tjedan Izraela potpomaže Savjet za nacionalne manjine RH.

Partneri programa: Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb - Gradski ured za kulturu, Matica Hrvatska, ELFS, Fraktura, Kulturno društvo Miroslav Šalom Freiberger, Židovska općina Koprivnica
Posebna zahvala Muzeju za umjetnost i obrt.

www.tjedan-izraela.org

08.11.2018. 12:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh