« Kultura
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
POGLEDAJTE

Tjedan Izraela od 26. 11. do 6. 12.

Projekt predstalja najbolje židovske izvođače i izvedbe iz Hrvatske te renomirane goste iz različitih zemalja

Tjedan Izraela po 16. puta
Tjedan Izraela po 16. puta (Tjedan Izraela)
Više o

Tjedan Izraela

,

program

Tjedan Izraela kulturna je manifestacija koju Židovska općina Zagreb organizira već šesnaestu godinu zaredom s ciljempribližavanja izraelske i židovske tradicije i kulture hrvatskoj publici.

Projekt predstalja najbolje židovske izvođače i izvedbe iz Hrvatske te renomirane goste iz različitih zemalja (Srbija, Slovačka, Italija, Izrael, Poljska, Francuska, Slovenija, Njemačka).

Tjedan?

U svojim je počecima koncipiran kao skup tjednih događanja u Zagrebu (unutar židovske sedmice, od nedjelje do Šabata). S godinama se broj programa povećavao, a uključene su i pozornice u drugim gradovima u Hrvatskoj: Čakovcu, Sisku, Dubrovniku,Koprivnici, Virovitici, Osijeku i Splitu te format Tjedna, s obzirom na broj programa, gubi značaj.

Izraela?

Riječ Izrael upućuje na pojam iz Tore (Stari zavjet) - Am Israel koji označava potomke Jakoba, Abrahamova sina, odnosnocjelokupan židovski narod. Judaizam je širi pojam od religije i predmijeva identifikaciju sa židovskim narodom kao cjelinom,uvijek, i svugdje u svijetu. Obveza prema vlastitom narodu pri tome ne isključuje obveze prema drugim narodima, štoviše, onesu jednako važne. Nezaobilazno i važno mjesto zauzima i moderni pojam Izraela kao države koja značajno podupire tradiciju ižidovsku baštinu. Tjedan Izraela pokušava tu filozofiju primijeniti pružajući prigodu za upoznavanje židovske kulture i tradicije i bolje razumijevanje.

Ulaz na sve programe je besplatan, a obavezna je rezervacija za predstavu 6. prosinca 2014. Više informacija:www.tjedan-izraela.org

20.11.2014. 16:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh