« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
otpor

Tisuću studenata marširalo do Trga

Prosvjedni marš studenata od Filozofskog fakulteta do Trga bana Jelačića

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sandra Šimunović/CROPIX)
Više o

zagreb-info

,

studenti prosvjed

,

prosvjed Trg bana Jelačića

Studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta, koji već pet tjedana blokiraju održavanje nastave na tom fakultetu, organizirali su danas prosvjedni marš od Filozofskog fakulteta do Trga bana Jelačića, zahtijevajući besplatno obrazovanje.

"Ostvarite svoja obećanja - ostvarite društvo znanja", "Mi ne odustajemo", "Znanje nije roba", neki su od transparenata koje je nosilo oko 500 studenata, koliko ih je krenulo ispred Filozofskog fakulteta.

Na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića potporu im je dala i nekolicima studenata Fakulteta političkih znanosti, te nekoliko stotina okupljenih građana.

"Tražimo besplatno obrazovanje, kako naša djeca ne bi razmišljala o odlasku iz Hrvatske već o izgradnji ove zemlje", "Mi nismo nekolicina već masa studenata", izvikivali su studenti preko megafona, puštajući u zrak balone na kojim su bili ispisani njihovi zahtjevi.

U znak prosvjeda što ih, kako su rekli, nitko od mjerodavnih ne čuje, studenti su izveli i performance "Freeze akcija", "zamrzavajući" se u pokretu, sa podignutom rukom i olovkom u njoj.

Skup su došli podržati i predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i socijalne skrbi Vilim Ribić te čelnica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek.

Ribić je tom prilikom novinarima rekao kako je riječ o nacionalnom pitanju te kako daje bezrezervnu podršku studentima i njihovim zahtjevima. Dodao je međutim kako bi sada bilo pravo vrijeme da studenti započnu pregovore s nadležnim institucijama, kako bi se njihovi zahtjevi pretočili u zakon. U tome su im, kako je rekao, sindikalci spremni pomoći sa svojim savjetima. (hina/metro-portal)

16.05.2009. 13:20:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh