« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
OKRUŽILI JE

Tisuće prosvjednika pred uredom Angele Merkel protiv nuklearki

Deseci tisuća Nijemaca od kancelarke Angele Merkel traže da obustavi produženje radnog vijeka njemačkih nuklearnih elektrana

Tisuće prosvjednika pred uredom Angele Merkel protiv nuklearki
Tisuće prosvjednika pred uredom Angele Merkel protiv nuklearki (Getty Images)
Više o

Angela Merkel

,

nuklearne elektrane

,

Njemačka nuklearne elektrane

Deseci tisuća Nijemaca su prosvjedujući protiv korištenja nuklearnih elektrana okružili ured kancelarke Angele Merkel. Prosvjed, za koji su organizatori rekli da je privukao 100.000 ljudi i da je najveći te vrste od černobilske katastrofe 1986. godine, mogao bi mobilizirati rastuću oporbu vladajućoj koaliciji desnog centra koja bilježi pad popularnosti.

Prije samog početka prosvjeda policija je rekla da je prosvjednika gotovo 40.000, a kasnije procjene nije željela dati.

U mirnoj prosvjednoj povorci oko četvrti vladinih zgrada u Berlinu prosvjednici su se okupili kod kancelarkinog ureda kako bi je pozvali da opozove njene nepopularne planove produženja uporabnog vijeka njemačkih nuklearnih elektrana u prosjeku za 12 godina. Od Merkel su zatražili i da ispuni obećanje njenog prethodnika Gerharda Schroedera o zatvaranju njemačkih nuklearnih elektrana do 2021. godine.

"Od 1986. nije bilo tako velikih protunuklearnih prosvjeda", rekao je Jochen Stay, jedan od glavnih organizatora prosvjeda. (hina/metro-portal)

18.09.2010. 21:05:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh