« Nogomet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
posljednja počast

Tisuće ljudi oprostilo se od Roberta Enkea

Oko 40.000 navijača, igrača i dužnosnika okupilo se na memorijalnoj svečanosti u AWD Areni u Hannoveru.

(Getty Images)
Više o

njemačka reprezentacija

,

Hannover

,

robert enke

Dok su Enkeovi suigrači i kolege iz njegovog nogometnog kluba Hannover 96 nosili njegov lijes na kraju svečanosti, svi na stadionu su ustali i pljeskom ispratili vratara kojem su i prije sedam dana pljeskali kada je pomogao svojoj ekipi u utakmici protiv Hamburga.

Enke (32), koji je godinama patio od depresije, u utorak je počinio samoubojstvo bacivši se pod jureći vlak.

Iako se godinama liječio od depresije uspio je to skrivati od najbližih prijatelja i rodbine.

Njegova smrt izazvala je tugu u cijeloj zemlji kakva nije viđena u Njemačkoj od pogreba nekadašnjeg kancelara Konrada Adenauera 1967.

Enke će biti pokopan u krugu najuže obitelji u nedjelju poslije podne na groblju na kojem je pokopana i njegova dvogodišnja kćerka Lara koja je preminula 2006.

Nekoliko govornika na svečanosti kazalo je da Enke nije bio samo nogometna zvijezda nego obična osoba sa svojim slabostima i snagom.

Predsjednik Njemačkog nogometnog saveza (DFB) Theo Zwanziger je rekao da bi svi iz Enkeove smrti trebali naučiti da nogomet ne može biti sve.

"Nemojte samo gledati na ono što sport predstavlja. Mislite što on čini nekome, kakve slabosti i sumnje donosi", rekao je Zwanziger.

Predsjednik Hannovera 96 Martin Kind je priznao doprinos koji je Enke dao klubu.

"Njegov način odnošenja s navijačima odnijelo mu je obožavatelje. On nije bio zvijezda koja misli da je bolja od ostalih. On je bio jedna od njih i spasio nas je u mnogo situacija." (hina/metro-portal)

 

15.11.2009. 14:05:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh