« Svijet
objavljeno prije 12 godina
MASOVNO OKUPLJANJE

Tisuće Gruzijaca pružilo potporu Sakašvilijevom protivniku na izborima

Pristaše Gruzijskog sna, oporbene koalicije koju vodi milijarder Bidzina Ivanišvili, okupili su se na Trgu slobode u Tbilisiju kako bi označili početak kampanje za parlamentarne izbore

Fotografija vijesti
Više o

prosvjed

,

Gruzija

,

Tbilisi

,

Mihail Sakašvili

Deseci tisuća Gruzijaca prosvjedovali su u nedjelju u prijestolnici Tbilisiju kako bi pružili potporu najbogatijem čovjeku u zemlji koji je počeo izbornu utrku ne bi li na parlamentarnim izborima u listopadu potukao vladajuću stranku predsjednika Mihaila Sakašvilij, javlja Hina.

Pristaše Gruzijskog sna, oporbene koalicije koju predvodi poduzetnik Bidzina Ivanišvili, okupili su se na Trgu slobode u Tbilisiju, koji je preplavilo mnoštvo, kako bi označili početak kampanje za parlamentarne izbore.

To je najveće okupljanje oporbe od 2009. "Ova će se bitka završiti našom pobjedom" na izborima, rekao je Ivanišvili kojeg su prosvjednici nosili na rukama uzvikujući "Bid-zi-na! Bid-zi-na" hodajući u povorci ulicama prijestolnice.

"Sakašvili je kukavica koji nema nikakva argumenta osim laži i nasilja", istaknuo je milijarder obećavši da će Gruziju uvesti u Europsku uniju i u NATO te da će izvući zemlju iz siromaštva.

Među prosvjednicima je bio i najpoznatiji gruzijski nogometaš Kakha Kaladze, bivši igrač AC Milana, koji je pozvao predsjednika Sakašvilija pred okupljenima da ode s vlasti.

"Miša (Sakašvili), tvoje je vrijeme isteklo, odlazi!", uzviknuo je Kaladze.

Po anketama, Ivanišvilijeva koalicija zauzima drugo mjesto na parlamentarnim izborima, iza stranke na vlasti.

Ivanišvili, čije bogatstvo Forbes procjenjuje na 4,8 milijarda eura, optužuje Sakašvilija da je načinio "neoprostive pogreške" i poziva ga da dade ostavku.

Milijarderu je lani oduzeto gruzijsko državljanstvo pošto je ušao u politiku. Gruzijska policija se tada pravdala kazavši da je to bila automatska mjera, budući da je Ivanišvili dobio francusko državljanstvo.

Mihail Sakašvili, prozapadni političar, izabran u siječnju 2008. na drugi mandat, pošto je koncem 2003. došao na vlast nakon mirnih prosvjeda, takozvane Revolucije ruža, treba ostati na predsjedničkoj dužnosti do predsjedničkih izbora 2013.

27.05.2012. 20:43:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh