« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
BASEL

Tisuće čekaju cvjetanje smrdljivog cvijeta

Amorphophallus titanum zadnji puta je u Švicarskoj cvjetao pred 75 godina

Cvijet leš u cvatu
Cvijet leš u cvatu (Wikipedia)
Više o

cvijet-leš

,

amorphophallus titanum

,

botanički vrt

,

titanski amorfofalus

Nekoliko tisuće ljubitelja biljaka došlo je u švicarski grad Basel kako bi promatrali cvjetanje iznimno smrdljiva cvijeta titanskog amorfofalusa (amorphophallus titanum), javlja BBC a prenosi Hina.

Botanički vrt u Baselu očekuje ukupno 10.000 posjetitelja koji će doći vidjeti takozvani "cvijet leš", poznat po svom smradu kojeg opisuju kombinacijom zagorjela šećera i trula mesa.

Biljka uzgojena u Baselu stara je 17 godina i sada je prvi put procvjetala, a uvenut će u roku od 72 sata nakon cvjetanja. Brojnim posjetiteljima očito ne smeta njezin odvratan miris koji biljka širi oko sebe kako bi privukla kukce mesoždere.

Ovaj neobični cvijet, poznat i po jako rijetkom cvatu i visok dva metra, potječe sa Sumatre. Posljednji je u Švicarskoj procvjetao prije 75 godina.

Englesku inačicu njegova imena, 'Titan arum', skovao je poznati prirodoslovac Sir David Attenborough za BBC-jevu seriju "Privatan život biljaka", u kojoj je prvi put snimljeno i prikazano njezino cvjetanje. Attenborough je smatrao da stalo govorenje naziva 'amorfofalusa' nije primjereno na javnoj televiziji.

24.04.2011. 16:45:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    nesa
    18.03.2013. 16:04
    ova vrsta amorfofalusa jeste retka ali ja gajim 2 vrste koje su nizeg tasta i cveta scake godine a gaji se kao i svaka druga gomoljasta biljka,takodje ima karakteristican miris
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh