« Život
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
offline depresija

Tinejdžeri ovisni o Internetu skloniji su samoozljeđivanju

Ovisnost o Internetu ima slične simptome kao i druge ovisnosti, a označena je kao mentalni problem sredinom 90-ih godina

(Dreamstime)
Više o

depresija

,

tinejdžeri

,

adolescenti

,

mentalno zdravlje

,

samoozljeđivanje

,

ovisnost Internet

,

Injury Prevention

Australsko-kineska studija objavljena u časopisu Injury Prevention istražila je povezanost ovisnosti u Internetu i sklonosti tinejdžera samoozljeđivanju. Stručnjaci su ispitali 1.618 adolescenata u dobi od 13 do 18 godina iz kineske provincije Guangdong.

Tinejdžeri se pitalo jesu li skloni tući sami sebe, vući se za kosu ili paljenju vlastite kože. Trebali su i procijeniti koliko su ovisni o Internetu.

Rezultati ispitivanja pokazali su da su adolescenti ovisnici o Internetu skloniji samoozljeđivanju.

Oko 10 posto ispitanih tinejdžera izjasnilo se da su umjereno ovisni o Internetu, dok ih je manje od jedan posto ozbiljno ovisno. Pokazalo se da su tinejdžeri koji su umjereno do znatno ovisni, gotovo pet puta više skloniji samoozljeđivanju (i to šest puta u pola godine) od mladih koji nisu ovisni o Internetu.

Ovisnost o Internetu ima slične simptome kao i druge ovisnosti, a klasificirana je kao mentalni zdravstveni problem još sredinom 90-ih godina.

Već su mnoge studije pokazale povezanost između ovisnosti o Internetu, psihijatrijskih problema i depresije među adolescentima, a stručnjaci ju opisuju kao osjećaj depresije, nervoze i neraspoloženosti kad ovisnik nije online.

Autori ove posljednje studije kažu da ovisnost o Internetu raste u većini azijskih zemalja kojima je Internet uvelike dostupan tek od prije nekoliko godina.

05.12.2009. 19:06:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh